Читај ми!

Putevi proze

Zahar Prilepin: Jesenjin

U emisiji Putevi proze, od ponedeljka, 11. do nedelje, 17. jula, možete slušati delove romansirane biografije „Jesenjin”, čiji je autor Zahar Prilepin.

Zahar Prilepin u svojoj knjizi o Sergeju Jesenjinu, koja je objavljena u Rusiji 2020. godine, pokušava pažljivo da sagleda život i rad velikog pesnika. To otvara teška i nepomirljiva pitanja: Da li je Jesenjin sovjetski, ili - antisovjetski pesnik? Pesnik za publiku sklonu kriminalu i pale devojke, ili inovator koji i danas utiče na svetsku poeziju? Seljački pesnik, ili imažinista? Koga je smatrao svojim najvećim rivalom u poeziji i zašto? Ko mu je bio istinski prijatelj? Kakav je njegov odnos prema boljševičkim vođama? Koliko ima dece i sa koliko žena? Najzad, koju je od svojih žena zaista voleo? Da li je pio, ili su to izmislili zavidljivi ljudi? A ako je pio - ko ga je na to naveo? Zbog čega su protiv njega vođeni krivični postupci? Da li je bio huligan, kao što je pisao o sebi, ili žrtva sticaja okolnosti? Čime se bavio tokom jedne i po godine dok je živeo van Sovjetske Rusije? I najzad, samoubistvo ili ubistvo?

Knjiga daje odgovore ne samo na sva navedena pitanja već i na mnoga druga. Zahar Prilepin, detaljno, iz dana u dan, govori o životu Sergeja Jesenjina. Reč je, kako pišu književni kritičari, o biografiji, koja prevazilazi ovaj žanr. To je „dokumentarna, majstorski građena, intonaciono i ritmički proverena proza, zasićena realijama sveta dobro poznatog autoru, nastanjena desetinama punokrvnih likova, koji ne samo što kao svita prate kralja već i žive sami za sebe. Najzad, ovo je, jednostavno, uzbudljivo štivo".

Zahar Prilepin pođen je 1975.godine u selu Iljinka. Bogat životni put (fizički radnik, izbacivač, vojnik, novinar, muzičar, pisac, urednik, glumac, humanitarac, političar...) rezultirao je stvaralaštvom u različitim žanrovima, koje mu je donelo svetsku slavu.

Osim romana (Patologije, Sanjka, Greh, Crni majmun, Neki neće dospeti u pakao...), objavio je osam zbirki pripovedaka, dve biografije (Leonida Leonova i Sergeja Jesenjina), knjige eseja, pesničke antologije i drugo. Preveden je na 25 jezika, četiri dela su mu ekranizovana, osam dramatizovano i izvode se u pozorištima. Dobitnik je brojnih međunarodnih i ruskih književnih nagrada i priznanja.

Knjigu će u prevodu Radmile Mečanin uskoro objaviti izdavačka kuća Službeni glasnik.

Čita: Aleksandar Božović
Urednice: Olivera Gavrić i Olivera Nušić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво