Читај ми!

Opera – Petar Čajkovski: Jolanta

Pratićete jednočinu operu „Jolanta” Petra Čajkovskog, sa snimka ostvarenog na koncertnom izvođenju 2014. godine u dvorani Kelnske filharmonije.

Godine 1892, neposredno pred premijeru ove opere, Čajkovski je dao intervju listu Peteburskaja žiznj u kojem je rekao sledeće: „Pre osam godina pročitao sam dramu danskog pisca Hajnriha Herca Ćerka kralja Renea. Ovaj zaplet me je u potpunosti očarao svojom poetičnošću, originalnošću i lirizmom tako da sam obećao sebi da ću jednog dana napisati muziku po ovom predlošku". Ispunjenje ove ideje došlo je u formi porudžbine Carskog teatra, čiji je direktor Ivan Vsevoložski ponudio Čajkovskom da napiše operu koja bi se izvodila iste večeri kada i balet Krcko Oraščić.

Libreto za operu Jolanta napisao je kompozitorov brat Modest Čajkovski. Sam Čajkovski je bio vrlo zadovoljan predloškom i u jednom od pisama zapisao je: „Što sam dublje u procesu komponovanja opere, to se više divim libretu. Izuzetno je dobro urađen, a neke od pesama su izrazito lepe... Oh, napisaću operu zbog koje će svi plakati". Čajkovski je partitru završio za nekoliko meseci, a premijerom u Teatru Mariinski 6. decembra 1892. godine dirigovao je Eduard Napravnik. Publika je toplo dočekala delo, dok su tadašnji kritičari smatrali Jolantu najslabijom od opera Čajkovskog. Ipak, kompozitor je zadržao mir, zapisavši „znam da ću na kraju dobiti priznanje koje zaslužujem". Ove reči su se obistinile više od veka kasnije, od kada ova opere postaje sve interesantnija međunarodnoj publici i pevačima, pre svega zahvaljujući izuzetnom zalaganju Ane Netrebko.

Urednice: Jelena Damjanović i Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво