Читај ми!

Gramofonija - Pesme Modesta Musorgskog

Reprodukujemo snimke u izvođenju finskog basa Kima Borga, članova Orkestra praškog narodnog pozorišta i Orkestra praškog radija uz sudelovanje pijaniste Alfreda Holečeka. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Suprafon zabeležene 1961. godine.

Kim Borg je tokom pedesetih i šezdesetih godina XX veka gotovo isključivo sudelovao na albumima Dojče gramofona sa vokalno-instrumentalnim ostvarenjima, tumačeći deonice u velikim ostvarenjima poput Borisa Godunova, Musorgskog, Verdijevog Rekvijema i Rosinijevog Stabat mater, a jedan od najranijih solističkih albuma u njegovoj karijeri je bio upravo sa solo-pesmama Musorgskog, objavljen za nemačkog diskografskog giganta 1956. godine. Za razliku od izdanja koje ćemo večeras emitovati, ovi snimci su bili u verziji za glas i klavir, te nisu postigli značajniji uspeh. Može se pretpostaviti da je to bio razlog za ponovno snimanje ovih dela, ovoga puta sa renomiranim češkim orkestrima, a rezultat ovih nastojanja je ploča koja je postigla globalnu popularnost i nekoliko desetina reizdanja tokom više od tri decenije prisustva u Suprafonovom katalogu. Pored čehoslovačkog izdanja, veliki uspeh je postigla i verzija za američko tržište koju je objavila kuća Nonsač rekords, a poslednje izdanje na vinilu je Suprafon predstavio 1988. godine.

Omot ovog izdanja je dizajnirao Jozef Kalusek, čehoslovački dizajner čija je višedecenijska saradnja sa Suprafonovim sektorom umetničke muzike otpočela upravo ovom pločom, a tokom narednih godina, ovaj umetnik je kreirao omote za više stotina izdanja, sarađujući povremeno i na albumima sa popularnim i džez ostvarenjima. Programski komentar originalnom izdanju je napisao Jozef Lojenbah, dok je za američku verziju autor teksta bio Lenard Altman.

Autor: Milan Milojković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво