Читај ми!

Vek harmonike – Muzika za baroknu violinu i harmoniku

Predstavljamo album „Muzika za baroknu violinu i harmoniku” Dua Inkoerente, koji čine violinista Alesandro Tampijeri i harmonikaš Đorđo Delarole.

Đorđ Delarole, akordeonista i pedagog, specijalizovan je za istorijski informisano izvođenje rane muzike. U transkripcijama za harmoniku on ističe didaktički princip komada, demonstrirajući u isto vreme svoje umeće u domenu ovakve intepretacije. Osim toga, zvukom harmonike štimovane na 415 herca, postigao je i efekat kamernih orgulja na kojima su barokni umetnici često svirali. Ono što njegove transkripcije izdvaja je činjenica da ne polazi od posebnosti instrumenta prilagođavajući mu na taj način kompoziciju, već se fokusira na estetske i tehničke kvalitete dela. U svojim istraživanjima koja je sproveo u saradnji sa Tampijerijem, a koja su rezultirala albumom koji večeras predstavljamo, Delarole se opredelio za instrumentalnu muziku ranog baroka. Prema njegovim rečima, to je period velikih muzičkih pionira gde svako delo donosi nešto novo i gde se neprestano čuje „prvi uzvik novog instrumenta ili novog stila".

U svojim dugogodišnjim istraživanjima i pripremama transkripcija rane muzike za harmoniku Delarole je, između ostalih, sarađivao i sa jednim od najznačajnijih interpretatora barokne muzike – Fabiom Bjondijem, koji ga je podsticao da predstavi javnosti radove na temu transkripcija i istorijski informisanog izvođenja na harmonici. U jednom od brojnih eseja koje je objavio, zaključuje da ideja transkripcije i pripada samom konceptu barokne muzike, te da novo izvođenje na harmonici ne osiromašuje njegovo značenje, već, naprotiv, potvrđuje njegovu validnost.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво