Читај ми!

Naučni skupovi

Una Popović: Hajdeger o estetskim emocijama

U emisiji Naučni skupovi, petkom slušate snimke sa konferencije Estetičkog društva Srbije o temi „Estetske emocije. O emocionalnoj komponenti estetskog doživljaja”. U trećoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganje Une Popović „Hajdeger o estetskim emocijama: ugođaj i iskustvo”.

U ovom izlaganju Una Popović se poziva na Hajdegera, pre svega, zbog njegovog kritičkog odnosa prema načinu na koji estetika tretira umetnost i estetske emocije. Pitanje emocije se kod nemačkog mislioca tematizuje preko pojma ugođaja, a to se naslanja na njegovu kritiku tradicionalne estetike i novovekovog pojmovnika. Na prvom mestu, Hajdeger kritikuje podelu moći duše na razum, fantaziju, osećanja, čulnost, kao i pokušaje da se na osnovu ovih podela objasni kako nastaje umetničko delo i kako se ono prima. Pri tome, Hajdeger posebno napada pojam doživljaja, smatrajući ga centralnim pojmom savremene estetike i suprotstavlja mu pojam iskustva.

Kako objašnjava Una Popović, iskustvo nije nešto što mi stvaramo, već ono što se zadobija u susretu s predmetom iskustva. Steći iskustvo znači: „preturiti preko glave, pretrpeti, primiti ono što nas pogađa tako što ćemo se tome potčiniti. Dakle, iskustvo znači da nam se nešto dogodi, da nas pogodi, da nas obuzme, da nas obori i da nas preobrazi". Veza sticanja iskustva i umetničkog dela, u ovom kontekstu, značila bi dozvoliti sebi (naterati se na) susret, uvažiti (bez učitavanja sopstvenih koncepcija i očekivanja) i otvoriti se za sam ugođaj.

Snimak je zabeležen 15. decembra prošle godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvita u Beogradu.

Sledećeg petka, 22. aprila, nastavićemo emitovanje zvučnih zapisa sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво