Читај ми!

Kompozitor meseca – Ralf Von Vilijams

U četvrtoj, završnoj emisiji ciklusa kojim ovog januara obeležavamo 150 godina od rođenja Ralfa Vona Vilijamsa slušaćete dela koja su nastala pedesetih godina, u poslednjoj kompozitorovoj stvaralačkoj fazi. Biće to Simfonija broj 7 nazvana Simfonija Antarktika i Osma simfonija. Snimke je objavila 2000. godine kuća I-Em-Aj.

Februara 1953. godine Von Vilijams je stupio u brak sa Ursulom Vud, te se iz Dorkinga vratio u London u kojem je, uz veliku podršku svoje supruge, postao izuzetno aktivan u muzičkim krugovima Engleske. Naime, postao je vodeća ličnost u Društvu za promociju nove muzike, a 1954. godine je osnovao i fondaciju koja i danas nosi njegovo ime, a čiji je primarni cilj finansiranje i promovisanje rada britanskih kompozitora. Tokom pedesetih godina prošlog veka Ralf Von Vilijams je sa suprugom često putovao širom Evrope, a na američkom Univerzitetu Kornel držao je predavanja, ali i dirigovao vodećim orkestrima. Kritičari i publika su sa oduševljenjem pozdravljali svaki nastup ovog britanskog umetnika, a kako izvori ističu, čak je i Kenedi njegovo pojavljivanje u Americi opisao kao „važnu državnu priliku u oblasti muzike".

Jedno od dela koja su nastala u ovoj, poslednjoj stvaralačkoj fazi Ralfa Vona Vilijamsa, je i Simfonija Antarktika koju je komponovao 1952, a koja je premijerno izvedena naredne godine u Mančesteru kada je Hale orkestrom i horom dirigovao Džon Barbiroli, a solističku deonicu izvodila sopranistkinja Margaret Riči. Sam Von Vilijams je bio oduševljen ovim izvođenjem, izjavivši da je to prva besprekorna premijera nekog njegovog dela, a ono je narednih godina sa velikim uspehom predstavljeno i publici u Čikagu i Sidneju.

Inače, među 11 filmskih partitura koje je potpisao Von Vilijams, najpoznatija je bila za film Skot od Antarktika reditelja Čarlsa Frenda. Ovo ostvarenje je inspirisano tragičnom ekspedicijom na Južni pol koju je predvodio Robert Skot 1912. godine. Pod snažnim utiskom ove priče, Von Vilijams je 1949. započeo prepravke na postojećem muzičkom materijalu koji je uobličio godinu dana ranije, sa željom da ga preoblikuje u simfoniju, koja je pored standardnog orkestra uključivala i vibrafon, čelestu, harfu, klavir, orgulje i mašinu za vetar, kao i ženski hor i solistički sopranski part.

Ralf Von Vilijams je iznenada preminuo 26. avgusta 1958. godine u Londonu, ostavši u istoriji muzike zapamćen kao tvorac prepoznatljivog britanskog zvuka.

Ciklus će zaokružiti Osma simfonija u de molu, koju je kompozitor pisao u periodu od 1953. do 1956, a koju su premijerno 2. maja 1956. godine u Mančesteru izveli članovi Hale orkestra pod upravom Džona Barbirolija. Iako je partitura ovog ostvarenja jedna od najkraćih u simfonijskom opusu Ralfa Vona Vilijamsa, a koji broji devet dela, obojena je živahnim i optimističnim tonovima.

Urednica Irina Maksimović Šašić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво