Festival u Salcburgu 2021

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 29. avgusta prošle godine u Velikoj festivalskoj dvorani. Tom prilikom nastupili su Bečki filharmoničari pod upravom Herberta Blumsteta, a na programu su bila simfonijska ostvarenja Artura Honegera i Johanesa Bramsa. Snimak ovog koncerta omogućen nam je zahvaljujući međunarodnoj razmeni članica Euroradija.

Prvi deo emisije ispuniće Honegerova Treća simfonija, nazvana Liturgijska, koja spada u red kompozitorovih najpoznatijih ostvarenja. Ovo trostavačno delo simbolizuje, kako je i sam Honeger istakao, 'revolt modernog čoveka protiv varvarizma, patnje i birokratije' koje su dominirale nakon Drugog svetskog rata, kada je ovo ostvarenje i nastalo. Premijera je upriličena 17. avgusta 1946. u Cirihu, a tom prilikom Orkestrom Romanske Švajcarske dirigovao je Šarl Minš.

U drugom delu koncerta izvedena je Četvrta simfonija u e molu, opus 98 Johanesa Bramsa, jedno od poslednjih simfonijskih ostvarenja u njegovom opusu. Brams je delo komponovao 1884, samo godinu dana pošto je završio rad na partituri Treće simfonije, a ono je premijerno izvedeno 25. oktobra 1885. u Majningenu.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво