Читај ми!

Vek harmonike – Koncert Radua Ratoija

Emitujemo snimak sa koncerta Radua Ratoija, zabeležen 19. oktobra 2021. godine na festivalu Dani nove muzike u Kišinjevu.

Ovaj mladi moldavski harmonikaš trenutno se usavršava na Danskoj kraljevskoj akademiji u klasi Gejra Draugsvola. Laureat je brojnih svetskih takmičenja, a 20. decembra 2020. godine osvojio je prvo mesto na prestižnom Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Moskvi koje se organizuje svake pete godine.

Sa koncerta u Kišinjevu, a u tumačenju Ratoija čućete ostvarenja: Sila za solo harmoniku Sampa Hapamekija, svetsku premijeru kompozicije Širenje prostora Genadija Čubanua, Suze Benta Lorencena, Sonatu broj 6, sa podnaslovom Vitraži i ćelije katedrale Apostola Pavla u Minsteru Anatolija Kusjakova, potom Igru pisaka Magnusa Lindberga, kao i ostvarenje pod nazivom De Profundis Sofije Gubajduline. Naslov ovog jednostavačnog dela odnosi se na Psalm 130 koji počinje stihom: „Iz dubine vičem k Tebi, Gospode!", i jedno je u nizu njenih kompozicija u kojima je koristila religiozni simbolizam. Radeći na ovoj kompoziciji 1978. godine sa Fridrihom Lipsom, Gubajdulina je prvi put u rusku muzičku literaturu uvela tonalni glisando za harmoniku.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво