Читај ми!

Opere – Franko Alfano: Sirano de Beržerak

U emisiji posvećenoj operskoj umetnosti pratićete snimak opere „Sirano de Beržerak” Franka Alfana, zabeležen 1975. godine u Torinu. U naslovnoj ulozi nastupio je Vilijam Džouns, a njegovu voljenu Roksanu je tumačila Olivija Stap. Horom i orkestrom Italijanske radio-televizije dirigovao je Mauricio Arena.

Ova četvoročina opera napisana je na libreto Anrija Kaena, koji je zasnovan na istoimenoj drami Edmona Rostana. Alfano je rad na ovom delu započeo 1933. godine, a premijerno je izvedena u Rimu 1936. Samo nedelju dana kasnije, Sirano de Beržerak je izveden u Parizu, na francuskom jeziku, a nakon nekoliko godina i na nemačkom.

Prvi čin započinje u hotelu u Parizu gde se Sirano, vođa kadeta iz Gaskonje, pesnik i megdandžija, šepuri među okupljenom grupom i ljubomorno izbacuje glumca koji flertuje sa Roksanom. Osim toga, sukobljava se sa vikontom koji se podsmeva njegovom velikom nosu. U međuvremenu saznaje da je banda razbojnika zarobila jednog od njegovih prijatelja po naređenju De Giša, još jednog od njegovih suparnika, te odlazi sam da im se suprotstavi. U drugom činu, koji počinje u pekari njegovog prijatelja Ragenoa, Sirano se nalazi sa Roksanom; ona mu otkriva da je zaljubljena u novog kadeta Kristijana i moli Sirana da bude blag prema njemu. Iako slomljenog srca, Sirano prihvata njenu molbu. Pojavljuje se oficir Karbon sa svojom svitom i pevaju pesmu u čast novih kadeta. Tada Sirano upoznaje Kristijana i obećava mu da će mu pomoći da osvoji Roksanu, tako što će pisati ljubavna pisma u njegovo ime. Nakon što je poslao nekoliko tih pisama Roksani, Kristijan odlučuje da joj se sam lično obrati; dolazi ispod njenog prozora, i izražava svoja osećanja toliko nespretno da ona ostaje uvređena. Na Siranovu inicijatvu, Kristijan poziva Roksanu da izađe na balkon dok mu Sirano krijući šapuće ljubavne stihove, a na kraju ih i sam govori imitirajući Kristijanov glas. Roksana na kraju oprašta svom voljenom Kristijanu, ne znajući da se zaljubila u Siranove reči.

Treći čin se dešava tokom opsade Arasa, na bojnom polju, gde Sirano koristi slobodno vreme da piše ljubavna pisma Roksani u Kristijanovo ime. Roksana dolazi sa namirnicama, govoreći Kristijanu da su njegova ljubavna pisma za nju inspiracija. Kristijan shvata da se Roksana zapravo zaljubila u Siranove misli i osećanja. Želeći da je osvojim svojom snagom, odlazi na bojno polje i gine. Sirano nema hrabrosti da joj saopšti istinu o ljubavnim pismima.

Petnaest godina kasnije, u četvrtom činu, Roksana odlazi u samostan, dok Sirano odlazi kod nje svake nedelje kako bi joj saopštavao dešavanja iz spoljnjeg sveta. Roksana iščekuje Sirana kao i obično, međutim on dolazi smrtno ranjen. Znajući da je ovo njihov poslednji susret, on pita Roksanu da li može da joj pročita Kristijanovo oproštajno pismo. Slušajući ga dok u mraku „čita" to pismo, Roksana shvata da je Sirano zapravo autor pisama, ali on to odbija da prizna. Dok sve više pada u delirijum, Sirano izjavljuje da je sve izgubio osim jedne bitne stvari – svoju perjanicu – i na kraju umire na njenim rukama.

Urednica Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво