Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta iz ciklusa Premijum koncerti Euroradija, koji je održan 14. juna ove godine u praškom Rudolfinumu, a koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene. Simfonijskim orkestrom Praškog radija dirigovao je Aleksandar Liberih, šef i umetnički direktor ovog ansambla, a kao solisti nastupili su: Johana Vinkel, sopran, Adam Plahetka, bas-bariton i Veronika Eberle, violina. Na programu su bila ostvarenja Leoša Janačeka, Tošija Hosokave i Aleksandra Zemlinskog.

Najpre slušamo svitu iz Janačekove tročine opere Lukava lija, koja je premijerno izvedena 6. novembra 1924. godine. Kompozitor je delo pisao po sopstvenom libretu, načinivši od njega opersku studiju ljudskih karaktera, a na osnovu priče Pustolovine lisice Rudolfa Tjesnohlideka, koja je prvi put objavljena u Lidovim novinama, gde je Tjesnohlidek bio urednik. Ovaj tekst je bio ilustrovan i crtežima divljih životinja Stanislava Loleka.

Nakon toga sledi Violinski koncert Tošija Hosokave, u kojem ćemo kao solistkinju slušati mladu nemačku violinistkinju Veroniku Eberle, koja muzicira na Stradivarijevoj violini Aurea iz 1715. godine. Inače, ovaj koncert, sa podnaslovom Postanje, Tošio Hosokava je pisao po porudžbini nekoliko ansambala - Državne filharmonije iz Hamburga, Praškog simfonijskog orkestra, Sinfonijete iz Hongkonga, Simfonijskog orkestra iz Hirošime i Simfonijskog orkestra Japanskog radija iz Tokija, a delo je premijerno izvedeno onlajn 19. maja ove godine u okviru Muzičkog festivala u Hamburgu. Tom prilikom Državnom filharmonijom iz Hamburga dirigovao je Kent Nagano, a solističku deonicu je svirala Veronika Eberle, kojoj je kompozitor i posvetio ovaj koncert, kao poklon za rođenje deteta. Simbolično, Hosokava je u ovom ostvarenju solistu postavio u ulogu ljudskog bića, dok je orkestar zamišljen kao priroda i čitav univerzum koji čoveka okružuje.

Koncert je zaokružen Lirskom simfonijom Aleksandra Zemlinskog, jednim od najznačajnijih ostvarenja u čitavom opusu ovog austrijskog kompozitora, kome smo ove godine obeležili 150. godišnjicu rođenja. Rad na partituri Lirske simfonije Zemlinski je okončao 1923. godine. Delo je inspirisano Malerovom Pesmom o Zemlji i Šenbergovom kantatom Pesme grada Gurea, dok je kao teksutalan predložak kompozitor upotrebio stihove iz zbirke Gradinar bengalskog pesnika Rabindranata Tagora, predstavivši ih u formi dijaloga između princa – baritona i zaljubljene devojke – soprana.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво