Читај ми!

Knjiga za slušanje

Nastasja Marten: Verovati zverima (3)

U ovoj emisiji, koju zajednički realizuju Treći program i izdavačka kuća „Klio”, možete slušati prevod prvog romana Nastasje Marten, koji je 2019. objavio pariski Galimar.

Krajem leta 2015, autorku romana – koja je, inače, profesionalni antropolog – tokom terenskog rada na Kamčatki napao je medved, nanevši joj teške povrede. Ali taj događaj, na fizičkoj granici između čoveka i zveri, ali i granici između svetova, kako ističe Nastasja Marten, bio je početak njenog istinskog preporoda, iz kojeg će izaći fizički unakažena, ali i duhovno preobražena. Okršaj sa medvedom, ključnom figurom lokalnih mitologija, bio je, drugim rečima, okidač njenog susreta sa svojom „divljom dušom".

Nakon ovog događaja, Nastasja Marten opisuje mnogobrojne operacije kojima je bila podvrgnuta, najpre u ruskoj bolnici u Petropavlovsku, a zatim i na Univerzitetskoj klinici u Grenoblu. Tokom jedne od mnogih hospitalizacija pojavile su se nove zdravstvene pretnje, uključujući i rizik od tuberkuloze. Suočena sa mračnim izgledima u pogledu budućnosti, junakinja odlučuje da se radi pokušaja oporavka vrati na scenu na kojoj se našla u medveđem „zagrljaju". I upravo u tom „utočištu uznemirujuće bliskosti" ona produbljuje pitanja koja su je mesecima mučila, dovodeći ih u sklad sa animističkom prirodom i verovanjima lokalnog stanovništva, za koje je ona postala miedka – poludivlje, ali i polubožansko biće.

Prevod s francuskog: Ljiljana Mirković
Spikerska interpretacija teksta: Dušica Mijatović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво