Džez

Reprodukovaćemo snimak koncerta trija francuskog violiniste Tea Sekaldija, zabeležen 16. januara ove godine u Studiju 104 Francuskog radija u Parizu.

Francuski violinista Teo Sekaldi poslednjih nekoliko godina jedan je od vodećih džez muzičara ne samo francuske, već i savremene evropske džez scene. Svoju reputaciju izgradio je kroz nekolicinu različitih autorskih projekata, u kojima spaja tradiciju, džez-rok 21. veka i avangardne tendencije. Takođe pleni i svojim furioznim, energičnim stilom sviranja, dok veliku pažnju posvećuje i scenskim nastupima, gde zavisno od projekta nastupa kostimiran, uz pratnju video projekcija, ili u nekom drugačijem pažljivo osmišljenom kontekstu. Dobitnik je nagrade Victoiers Du Jazz 2017. godine za muzičara u usponu u Francuskoj, a od tada je nastupao na velikom broju značajnih festivala savremenog džeza širom Evrope.

Njegov projekat Džango posvećen je jednom od najpoznatijih džez gitarista svih vremena, Džangu Renartu. Koliko bi ovakav omaž mogao biti neočekivan za nekoga ko ne dolazi iz sveta mejnstrim džeza, toliko je i dosledno sproveden u karakterističnom autorskom i aranžerskom maniru Tea Sekaldija. Za potrebe ovog projekta on je oformio trio sa čelistom Valentenom Sekaldijem i električnim gitaristom Gijomom Akninom, čime je istakao otklon od prepoznatljivog Renartovog akustičnog zvuka, sa tendencijom ka avangardi, kamernoj kompoziciji i džez roku. Sa izvođačke strane Sekaldi ne beži od prirodnih referenci na svirački stil Stefana Grapelija, ali ih uspešno uklapa u aranžerski okvir, u kome je svaki član trija podjednako važan.

Autor Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво