Читај ми!

Opera – Đuzepe Verdi: Falstaf

Pratićete snimak Verdijeve poslednje opere „Falstaf”, koji je zabeležen 6. jula ove godine godine na predstavi održanoj u okviru festivala u Eks an Provansu. Glavnu ulogu tumačio je britanski bariton Kristofer Perves, dok je horom i orkestrom opere iz Liona dirigovao Danijele Rustioni.

Verdi je Falstafa napisao u osamdesetoj godini života, sa ciljem da ostvari svoju najveću želju – da stekne slavu u žanru komične opere. Tako je nastala ova tročina opera, a libreto, prema Šekspirovoj komediji Vesele žene vindzorske, napisao je Arigo Boito. Zajedno su stvorili jedinstven i komičan lik Falstafa, ostarelog zavodnika, viteza bez para i večitog optimistu, a istoričari muzike smatraju da se Verdi prepoznao upravo u liku ovog nesnosnog, ali umiljatog i dragog starca. Reditelj Bari Koski je za ovo izvođenje Falstafa pretvorio u karnevalsku figuru, vraćajući nas u same početke naše kulture preko lika koji kroz fizička zadovoljstva i poroke pokušava da se izbori sa strahom od smrti. Falstaf je takođe i pravi usamljenik, koji želi da bude voljen i koji je izgradio sopstvenu filozfiju života, govoreći: Ceo svet je farsa, a čovek je rođen kao budala. Ovako promišljanje o životu, u kojem nešto egzistencijalno izvire iz nečeg banalnog, upravo je pokazatelj Verdijeve genijalnosti.

Premijerno izvođenje Falstafa, kojeg mnogi nazivaju i „Verdijevim muzičkim testamentom”, održano je u Milanskoj Skali 1893. godine.

Urednice Jelena Damjanović i Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво