Gramofonija – Kompozicije A. Bruknera i J. S. Baha

Nastavljamo sa reprodukcijom snimaka Devete simfonije Antona Bruknera i trinaest koralnih preludijuma Johana Sebastijana Baha u aranžmanu za orkestar u izvođenju članova Velikog orkestra Moskovskog radija pod upravom Genadija Roždestvenskog. Emitujemo zapise sa dvostruke ploče produkcijske kuće Melodija iz 1971. godine.

Bruknerova simfonija snimljena je 1970. godine, a zabeležio ju je čuveni snimatelj Igor Veprincev, dok je snimak Bahovih koralnih preludijuma u aranžmanu Zigmunta Micijelskog sačinio Valerij Spaski godinu dana ranije. Ovi snimci su doživeli više reizdanja koja se sadržajem nisu razlikovala, već su izmenjeni samo omoti i način pakovanja. Prvo izdanje je bilo u papirnom omotu, a ubrzo je usledilo i reizdanje kao boks-set, dok je 1977. godine u okviru serije Ej-Bi-Si Vestminster Gold ovaj dvostruki album predstavljen i američkoj publici.

Programski komentar za originalno izdanje je napisao kompozitor i dirigent Gavril Judin, dok na američkoj verziji tekst potpisuje Keren Monson. Dizajn originalnog omota je kreirao V. Fatehov koji je autor brojih grafičkih rešenja Melodijinih ploča, ali ni na jednoj nije potpisan punim imenom. 

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво