Читај ми!

Elektronski studio – Svetlana Maraš: Radijski koncert broj 2

Radijski koncert broj 2 je nastavak ispitivanja upotrebe sintisajzera EMS Synthi 100 u kombinaciji sa kompjuterskim setapom i sa lupovima magentofonskih traka, a u kontekstu živog izvođenja koje je ekskluzivno namenjeno radijskoj transmisiji.

Svetlana Maraš je inicijalno eksperimentisala u prilagođavanju kompleksnog instrumenta, kakav je EMS Synthi 100, virtuoznosti žive manipulacije, u ostvarenju iz 2018. - Radijskom koncertu broj 1 – koje je izvedeno prigodom ponovog pokretanja rada Elektronskog studija Radio Beograda. U novom, produbljenom poduhvatu, kompozitorka stavlja akcenat na hibridnost zvučnog kvaliteta nastalog spajanjem svetova analognog i digitalnog zvuka.

U Radijskom koncertu broj 2 primenjuje se ekspresivnost kompleksnih mikroprocesa koju omogućava kompjuterska tehnologija u domenu analognog. Svoj pristup zvuku u poslednjih nekoliko kompozicija, Svetlana Maraš karakteriše kao inverziju konkretne muzike. Naime, primenom procesa inspirisanih pretežno granularnom sintezom i mikrokompozicionim tehnikama baziranim na izvoru zvuka, bilo analognom ili digitalnom, postiže se približavanje kvalitetu konkretnog zvuka. Osim u pogledu zvučnosti, ovaj rad na nivou estetske određenosti, svesno i aktivno komunicira sa zvukom prošlosti i rane elektronske muzike.

Radijski koncert broj 2 je izveden uživo u Elektronskom studiju Radio Beograda u aprilu ove godine, a tom prilikom je snimljeno više verzija. Sveltana Maraš je improvizovala sa pripremljenim alatima kao što su jedinstveni Synthi peč koji služi kao izvor zvuka za većinu zvučnih procesa, te sa lupovima na magnetofonskoj traci. Digitalni kontroleri najnovije generacije koji se upotrebljavaju u ovom delu, reaguju na jačinu pritiska svakog od deset prstiju i tako omogućavaju ekstremnu ekspresivnost u manipulaciji i oblikovanju zvuka, i kombinuju se sa nožnom pedalom i TouchOSC interfejsom.

Radijski koncert broj 2 ima i video verziju koja prikazuje sve pomenute procese i načine njihove manipulacije uživo u studiju. Ovaj video koncert bio je emitovan premijerno na festivalu OUTRA u Bareiru počekom juna meseca, s obzirom da je video verzija nastala u saradnji sa asocijacijom OUTRA iz Portugala, sa kojom Treći program Radio Beograda sarađuje na projektu „Unearthing the Music”. Nemačka premijera Radijskog koncerta broj 2 biće održana u okviru festivala Heroine zvuka u Berlinu, narednog meseca.

Ova emisija je realizovana kao deo projekta UM-SCENE „Unearthing the Music”, koji je podržao program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво