Читај ми!

Naučni skupovi

Divna Vuksanović: Estetika otpora

U emisiji Naučni skupovi možete slušati izlaganje Divne Vuksanović „Estetika otpora”, kojim je otvorena ovogodišnja konferencija Estetičkog društva Srbije o temi „Angažovana estetika”.

U svom izlaganju Divna Vuksanović preispituje mogućnost angažmana estetike u našem vremenu. Nesporno je da je naročito tokom druge polovine 20. veka jedan broj stvaralaca i umetnika težio političkom i ideološkom angažmanu. To je rezultiralo stvaranjem dela ili koncipiranjem akcija u domenu umetnosti (pre svega u književnosti, likovnim umetnostima, fotografiji) usmerenih kako protiv establišmenta, tako i protiv vladajućih poetika. Pri svemu tome, postavlja se pitanje kako je na to reagovala estetika. S jedne strane, budući da je i sama, kako tvrdi Džon Fisk, klasno zasnovana disciplina, vlastitom sholatikom estetika je čuvala postojeći vrednosno sistem i poredak, dok je, s druge strane, razvila i svoju aktivističku stranu, odnosno estetiku otpora. Na osnovu vlastite dsciplinarne prakse, Divna Vuksanović prati, sagledava i analizira različite (moguće) aspekte estetčkog angažmana danas.

Snimak je zabeležen 20. maja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. Sledećeg petka, 25. juna, nastavićemo emitovanje zvučnih zapisa sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво