Читај ми!

Nova diskografija - Reno Kapison izvodi dela Edvarda Elgara

Predstavljamo album sa Violinskim koncertom u be molu, opus 61 i Violinskom sonatom u e molu, opus 82 Edvarda Elgara, koji je 5. marta ove godine objavila diskografska kuća Erato. Violinista Reno Kapison nastupa uz pratnju pijaniste Stivena Hafa i Londonskog simfonijskog orkestra pod upravom Sajmona Retla.

Album koji večeras predstavljamo, prvo je zajedničko diskografsko izdanje Kapisona i Retla, koji diriguje Londonskim simfonijskim orkestrom. Istorijski kuriozitet predstavlja podatak da je Elgarov Violinski koncert premijerno izveo upravo ovaj orkestar 1910, kada je solističku deonicu izveo Fric Krajsler, dok je ansamblom dirigovao autor. Iako je Elgar i sam bio violinista i dobro je poznavao ovaj instrument, prilikom rada na ovom delu sarađivao je sa tada novoimenovanim dirigentom Londonskog simfonijskog orkestra, Vilijemom Henrijem Ridom, kao i Krajslerom, ššto je donelo posebno dimenziju virtuoznosti ovom ostvarenju. Delo poseduje impozantne razmere i ispunjeno je čestim promenama tempa i raspoloženja, ali je uprkos svojoj kompleksnosti na premijeri, prema rečima Bilija Rida  "kompozicija doživela svoj trijumf, a koncert je bio briljantan i nezaboravan događaj". 

I danas ova partitura predstavlja veliki interpretativni izazov za violiniste, a Reno Kapison je istakao da ga je posebno privuklo melanholično raspoloženje ovog dela.  Prema mišljenju kritike, Kapison se posebno istakao u finalu, koje po svom obimu i produbljenošću izraza predstavlja i emotivni centar kompozicije. Tako kritičar magazina Gramofon navodi da "njegova tehnička briljantnost i lirski intenzitet isijavaju u produženim cikličnim nastupima Elgarove kadence - što je vrhunski izazov za svakog virtuoznog violinistu, posebno posle izvođenja prethodna dva stava".

Pored ovog dela, na albumu se nalazi i Elgarova Violinska sonata u e molu, opus 82, koju Kapison izvodi uz pratnju pijaniste Stivena Hafa. Ovu kompoziciju Edvard Elgar je napisao 1918. godine, i ona predstavlja jednu od 3 zrela kamerna ostvarenja ovog umetnika, kao i jedno od njegovih poslednjih napisanih dela. Nastala pri kraju Prvog svetskog rata, smatra se jednim od njegovih najličnijih ostvarenja, koje kao i koncert koji ste prethodno čuli, poseduje obilje tematskih ideja, ali i veliki emocionalni intenzitet. Melanholični karakter ove sonate, korespondira sa Kapisonovim viđenjem Elgarove muzike, koje dolazi do izražaja ovde, kao i u prvom stavu Koncerta, dok Stiven Haf svojim tumačenjem delo senči preciznim potezima, stvarajući okruženje koje po svojoj raznovrsnosti može da parira orkestarskom zvuku.

Autor emisije: Saša Tošković.

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво