Читај ми!

SOLsberg festival 2020.

Reprodukovaćemo ekskluzivan snimak koncerta održanog 28. juna prošle godine u manastirskoj crkvi u Olsbergu, kada su nastupili violončelistkinja Sol Gabeta, koja je muzicirala na instrumentu iz 1730. venecijanskog graditelja Matea Gofrilera, i pijanista Song-Džin Čo. Na programu bila ostvarenja Franca Šuberta – Vanderer u Ce duru, opus 15, Ludviga van Betovena – Sonata za violončelo i klavir u A duru, broj 3 opus 69 i Feliksa Mendelsona – Pesma bez reči u De duru, opus 109.

Ovaj festival u Švajcarskoj osnovala je 2006. godine Sol Gabeta sa svojim prijateljima sa ciljem da izvodi muziku u istorijskom okruženju zajedno sa istomišljenicima, takođe svetski poznatim umetnicima. Pored manastira u Olsbergu, koji datira iz 1234. godine, koncerti se održavaju i u crkvi Sveti Martin u Arauu, glavnom gradu kantona Argau, kao i u crkvama u nemačkim gradovima Zulcburg i Frajburg. Kreirajući raznovrsne programe organizatori su ubrzo privukli veliku pažnju javnosti, pa SOLsberg festival svake godine okuplja sve veći broj posetilaca iz cele Evrope. Međutim, usled pandemije korona virusa, na prošlogodišnjem festivalu održana su samo dva koncerta. Pored koncerta koji ćemo slušati u emisiji, na drugom je, pored Sol Gabete i Song-Džina Čoa, nastupila i proslavljena klarinetiskinja Sabine Mejer, a program je u celini bio posvećen delima Ludviga van Betovena i obeležavanju kompozitorove 250. godišnjice rođenja.

Mladi južno-korejski pijanista Song-Džin Čo pažnju svetske javnosti privukao je 2015. kada je kao dvadesetjednogodišnjak ovenčan specijalnom nagradom na Šopenovom takmičenju u Varšavi, prestižnom konkursu koji je pokrenuo svetske karijere i pijanističkih velikana kao što su Marta Argerič, Mauricio Polini ili Kristijan Cimerman. Song-Džin Čo aktivno nastupa na koncertima u vodećim svetskim dvoranama poput Karnegi Hola, dvorane Konserthebau, Berlinske filharmonije, bečkog Koncerthausa, dvorane Santori u Tokiju, kao i na festivalima u Verbijeu, Menjuhinovom festivalu u Gštadu i festivalu La Rok d'Anteron. Studije je pohađao na Konzervatorijumu u Parizu, u klasi Mišela Berofa, a danas živi i radi u Berlinu.

Urednica Irina Maksimović Šašić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво