Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Emisiju će ispuniti muzika Riharda Vagnera i Ludviga van Betovena u izvođenju članova Simfonijskog orkestra Italijanskog radija i televizije. Diriguje Daniele Gati. Snimak koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija, zabeležen je na koncertu održanom bez publike 5. novembra prošle godine u dvorani Arturo Toskanini u Torinu i deo je ciklusa Premijum koncerti Euroradija.

Simfonijsku poemu Zigfridova idila Vagner je pisao kao poklon svojoj drugoj supruzi Kozimi, nakon rođenja njihovog sina Zigfrida 1869. godine. Ovo delo, kao lično i intimno svedočanstvo Vagnerove ljubavi, premijerno su izveli članovi kamernog ansambla orkestra Tonhale iz Ciriha na Božićno jutro, 25. decembra 1870. na stepenicama vile Tribšen na lucernskom jezeru, u kojoj je kompozitor živeo kada je boravio u Švajcarskoj. Nekoliko godina kasnije Vagner je komponovao i operu Zigfrid uključivši u njenu partituru i ovu simfonijsku poemu.

Betovenova Šesta simfonija u Ef duru, opus 68 iz 1808. godine, ubraja se u red malobrojnih kompozitorovih ostvarenja koja imaju programski sadržaj, što je predstavljalo izuzetak u odnosu na tradiciju muzičkog klasicizma. Pastoralnom simfonijom Betoven je pokazao svoju naklonost ka prirodi, a kako izvori navode, često je odlazio u okolinu Beča i šetao šumama i poljima. Delo je premijerno izvedeno 22. decembra 1808. godine u bečkom pozorištu Teatar an der Vin.

Urednica Irina Maksimović Šašić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво