Читај ми!

Sa beogradskih scena – 52. BEMUS

Reprodukovaćemo snimak koncerta pijanistkinje Jasminke Stančul i članova Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, održanog 11. novembra 2020. godine u Kolarčevoj zadužbini u okviru 52. BEMUS-a. Orkestrom je dirigovao Bojan Suđić, a na programu su bila dela Isidore Žebeljan i Ludviga van Betovena.

Na početku emisije čućete premijerno izvođenje kompozicije Isceli, Isuse, rane moje za sopran i orkestar Isidore Žebeljan. Inače, ovo ostvarenje originalno napisano za glas i klavir 2010. godine, prvi put je izvedeno u Jerusalimu. 

Sledi Treći klavirski koncert u ce-molu opus 37 Ludviga van Betovena, u kojem će solističku deonicu svirati Jasminka Stančul. Ova pijanistkinja studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a usavršavala se na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Beču i Ženevi. Zahvaljujući svom izuzetnom talentu i posebnom afinitetu prema muzici Ludviga van Betovena, već na početku karijere osvojila je Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Betoven” u Beču, što joj je omogućilo saradnju sa svetskim orkestrima.

 

Na kraju emisije čućete i Betovenovu Simfoniju broj 7 u A-duru opus 92, delo koje je imalo različita tumačenja tokom istorije, kao i brojne koreografije, počev od Isidore Dankan do Leonida Masina.

Urednica emisije Marija Vuković.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво