Читај ми!

Uskršnja nedelja Euroradija

Povodom obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Uskrsa koji se danas proslavlja po julijanskom kalendaru, u specijalnoj emisiji Trećeg programa Radio Beograda reprodukovaćemo dva ekskluzivna snimka koncerata koje smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija, a koji su održani u Sofiji i Moskvi 2019. i ove godine. Koncerti predstavljaju deo projekta Uskršnja nedelja Euroradija.

U prvom delu emisije slušaćemo nastup Muškog hora crkve Svete Nedelje u Sofiji, najstarijeg crkvenog hora u bugarskoj prestonici, pod upravom Miroslava Popsavova. Koncert je održan 21. novembra 2019. u ovoj znamenitoj pravoslavnoj crkvi, a njime je svečano obeležena 140. godišnjica od osnivanja hora. Kao solisti nastupaju: Anton Radev, bariton i Emil Dakov, bas.

Istorija ovog vokalnog ansambla vezana je za dirigenta i pedagoga Nikolaja Nikolajeva. Naime, Nikolajev je 1879. došao u Sofiju iz Bolgrada, koji je tada pripadao Besarabiji, istorijskoj pokrajni između reka Dnjestar i Prut, a po pozivu tadašnjeg bugarskog ministra za javno obrazovanje. Zajedno sa članovima muškog hora Saborne crkve Svetog preobraženja Gospodnjeg u Bolgradu, Nikolajev se nastanio u Sofiji, a pevači, koji su inače svoj prvi nastup imali upravo u ovoj sofijskoj crkvi, nastavili su da prenose tradiciju crkvenog horskog pevanja. Nakon Nikolajeva, ansamblom su rukovodili Ivan Kutev i Kiril Popov, a od 2000. godine na njihovo mesto dolazi Miroslav Popsavov, profesor horskog dirigovanja i crkvene muzike na Muzičkoj akademiji u Sofiji koja nosi ime Panča Vladigerova, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih bugarskih kompozitora. Zajedno sa Popsavovim, Muški hor crkve Svete Nedelje u Sofiji nastupao je na koncertima u Americi, Libanu, Poljskoj i drugim zemljama, realizovao je značajan broj diskografskih zapisa i ovenčan je priznanjima na domaćim i međunarodnim horskim takmičenjima.

U drugom delu emisije slušaćete nastup Moskovskog Sinodalnog hora kojim je 14. januara ove godine u Centru izvođačkih umetnosti u Moskvi obeležena 300. godišnjica od osnivanja. Ovim, najstarijim profesionalnim vokalnim ansamblom u Rusiji diriguje Aleksej Puzakov, umetnički direktor hora, koji je 2006. odlikovan i nagradom Počasni umetnik Ruske Federacije. Solistkinje su Varvara Fedorova, sopran i Jevgenija Kuznjecova, mecosopran.

Moskovski Sinodalni hor osnovan je u ruskoj prestonici 1721. godine, a njegova osnova bio je Patrijaršijski hor crkvenjaka-pojaca, koji se pojavio u 16. veku. Tokom uskršnjih praznika 1918. hramovi u Kremlju su zatvoreni i hor je prestao da postoji. Njegova obnova usledila je tek 2009. godine, kada na čelo hora dolazi Aleksej Puzakov. Osim na bogosluženjima u Moskvi, Moskovski Sinodalni hor sarađuje sa vodećim ruskim orkestrima i aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim festivalima. Pored duhovne muzike, repertoar Moskovskog sinodalnog hora obuhvata i dela klasične muzičke literature, kao i ostvarenja savremenih kompozitora.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво