Muzej zvuka – Tomas Luis de Viktorija: Oficium defunktorum

U večerašnjoj emisiji možete da pratite „Oficium defunktorum” odnosno „Službu za mrtve" Tomasa Luisa de Viktorije, u interpretaciji ansambla Tenebre pod upravom Najdžela Šorta. Snimak je zabeležen 11. jula prošle godine u manastiru Svetog Jeronima u Granadi, u okviru festivala koji se svakog leta održava u ovom andaluzijskom gradu.

Delo iz 1603. godine, koje je štampano kao zaseban opus dve godine kasnije, predstavlja kompletnu „Službu za mrtve”, koju je španski renesansni kompozitor napisao povodom smrti carice-udovice Marije, ćerke Karla V i sestre Filipa II od Španije i majke dva cara Svetog rimskog carstva – Rudolfa II i Matije. Obimnije od četvoroglasnog Rekvijema, koji je De Viktorija komponovao 1583. godine, ovo delo je napisano za šestoglasni hor i objavljeno je kao njegov poslednji štampani opus. Pored rekvijemskih stavova, ova kompozicija uključuje i kompletnu „službu za mrtve”, kao i van-liturgijski pogrebni motet i jednu lekciju iz Jutrenja. 

Veliki majstor polifonog sloga, Tomas Luis de Viktorija je u ovom delu postigao izuzetan intentizet ekspresivnosti i muzičkog bogatstva, koje će u emisiji dočarati izvođenje ansambla Tenebre pod upravom Najdžela Šorta. 

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво