Umetnost interpretacije – Kvartet Kodaj

Čućete snimak nastupa Kvarteta Kodaj zabeležen 2016. godine u zamku Esterhaza u Mađarskoj, kada su ovi umetnici izveli dela Jozefa Hajdna i Volfganga Amadeusa Mocarta

Ovaj mađarski ansambl osnovali su 1966. studenti Akademije „Franc List" u Budimpešti, a šest godina kasnije, preuzeo je ime jednog od najznačajnijih kompozitora XX veka iz ove zemlje. Od tada, članovi Kvarteta Kodaj su ambasadori kulture kamernog muziciranja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, nastupajući, pored Evrope, u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Kini, Indiji, Australiji i Novom Zelandu.

Međunarodna kritika veoma se pohvalno izražavala o interpretacijama ovog ansambla, pre svega onim zabeleženim na oko sedamdeset diskografskih izdanja. Ona uključuju i kompletne cikluse gudačkih kvarteta Hajdna, Betovena i Šuberta, objavljene za diskografsku kuću Naksos. Godine 1993, snimak Hajdnovih kvarteta iz opusa 64 je proglašen za „najbolje izdanje godine" u izboru magazina Classic CD, a Betovenov serijal Bi-Bi-Si magazin je proglasio „izborom meseca", ističući „intenzitet i božansku širinu" interpretacije opusa 127.

Pored klasičarskog repertoara, članovi Kvarteta Kodaj redovno izvode i dela mađarskih kompozitora - Kodaja, Bartoka, Dohnanjija i drugih, a posebno u svom diskografskom katalogu ističu novo izvođenje oba kvarteta Zoltana Kodaja koje su zabeležili 2014. godine.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво