Читај ми!

Muzika viva – 28. Međunarodna tribina kompozitora

Predstavljamo dela koja su izvedena na otvaranju ovog međunarodnog festivala savremene muzike održanog u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u oktobru 2019. godine. Čućete dela Ihara Komara, Jugoslava Bošnjaka, Miloša Zatkalika i Vladana Radovanovića u izvođenju klavirskog dua Tea Dimitrijavić – Dejan Subotić, kao i kompozicije Ivana Božičevića, Ane Sokolović, Branke Popović i Ivana Brkljačića u interpretaciji dua LP.

Između ostalih izdavajamo fantaziju za dva klavira Uragan Jugoslava Bošnjaka, njegovo testamentarno delo nastalo pred kraj kompozitorovog života, 2018. godine. Kako to Bošnjak navodi u svojoj programskoj crtici ova kompozicija „upečatljivim sredstvima oblikuje pulsiranje, damare i sudbonosne udare unutrašnje i spoljašnje sfere. Narastajući akordi uvode u agresivan pokret sekstolnog motiva i fanfarno izvajanu Dies ire liniju, uz uraganske pokrete koji se poput Hokusaijevog talasa preteći natkriljuju. Prozračno dolče smirenje, osenčeno direrovskim linijama, uz potmule motive talasa biva brutalno prekinuto bolnim orkanskim naletima. Pustoš je ogolela najudaljenije kutke duše. Pomaljaju se samo kratki pentatonski motivi. Uranjaju u završno unisono ha. Nestaju u poslednjem pokretu stvaralačke ruke autora”.

Takođe duo LP koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović izveo je i prvo originalnog delo Ariel Ivana Božičevića za dva klavira, posle serije transkpricija drugih dela za ovaj sastav. Ovo deo je inspirisano Arielom kao višestrukom figurom kulturnog imaginarijuma od biblijskog anđela čije ime u prevodu sa hebrejskog znači „božiji lav” do duha iz Šekspirovog komada Bura koji poseduje čarobne moći. No, samo delo se pre svega oslanja na početne stihove pesme Ariel Silvije Plat.

Klavirski duo Tea Dimitrijević – Dejan Subotić nastupa od 2007. godine. Ostvario je veliki broj koncerata u eminentnim beogradskim salama kao i gradovima Srbije izvodeći obiman repertoar koji obuhvata dela od perioda klasicizma do XXI veka.

Duo LP je osnovan 2004. godine i od tada koncertira širom zemlje i sveta, spadajući u red najboljih svetskih pijanističkih dua. Neguju eklektrični spoj minimalizma, elektronske muzike i istraživanja novih tehnoloških praksi. Među brojnim nastupima posebno se ističe onaj održan u Karnegi holu u Njujorku 2014. godine.

Urednik emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво