Kamerni koncert – Kompozicije Hamiltona Hartija

Slušaćete dela Hamiltona Hartija, irskog orguljaša, pijaniste, dirigenta i kompozitora, koji je živeo između 1879. i 1941. godine.

Emisiju ćemo započeti Klavirskim kvinetom u Ef-duru komponovanim 1904. godine. Delo je pisano za konkurs koji je organizovala Ada Luis-Hil, poznata kao veliki filantrop i mecena umetnika. Naredne godine, Hartijev kvintet je proglašen najuspelijim te je pored primamljive novčane nagrade, prvo izvođenje priređeno upravo na privatnom koncertu u kući Luis-Hilove, a potom je predstavljeno i publici na javnom koncertu. Samo delo se može okarakterisati kao smelo ostvarenje, simfonijskih proporcija koje stoji rame uz rame sa biserima Šumana, Bramsa, Dvoržaka ili Forea. Budući da je bio odličan pijanista, Harti je u ovom delu klavir tretirao gotovo solistički, postavljajući ga u takmičarski odnos sa gudačkim kvartetom.

Slušaćemo i Hartijev Gudački kvartet broj 1 u Ef-duru opus 1 komponovan 1900. godine. Tada mladi Harti, pokazao je sa samo dvadeset jednom godinom veliku ozbiljnost u tretmanu ansambla i ambiciozan plan razrade i transformacije muzičkih ideja.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво