Читај ми!

Nova diskografija – Torna vincitor

Predstavljamo album „Torna vincitor” sa delima Johana Gotliba Grauna, koji je sredinom prošle godine objavila diskgorafska kuća CPO.

Iako se na albumu sopranistkinje Amande Forsajt i ansambla Opera Prima nalaze dve Graunove svetovne kantate između kojih je interpoliran Koncert za violu da gamba ovog autora, moglo bi se reći da je u fokusu ovog izdanja upravo ovaj barokni instrument. Johan Gotlib Graun je bio jedan od autora u 18. veku koji su se iznova vraćali violi da gamba, ostavljajući za sobom čak dvadeset sedam kompozicija u žanrovima koncerta, kantate i sonate. Iako nije poznato da je sam Graun bio virtuoz na ovom instrumentu, njegova dela ukazuju da je veoma dobro poznavao tehniku sviranja, ostavljajući dela koja su i danas izazov za svirače. Pretpostavlja se da je naveći uticaj na kompozitora izvršio Ludvig Kristijan Hase, virtuoz na violi da gamba, čiji je otac učio kod Marea i Forkerea u Parizu. Hase i Graun su sarađivali dok su obojica bili u službi na berlinskom dvoru Fridriha Velikog, između 1740. i 1761. godine, kada je i nastao najveći broj Graunovih kompozicija posvećenih ovom instrumentu. Na ovom albumu se nalaze dve kantate u italijanskom stilu, komponovane na Metastazijeve stihove, u kojima deonica viole da gamba ima istaknuto mesto, često se upuštajući u dijalog sa sopranom ili ripienom.

Pored njih, na ovom izdanju se nalazi i jedan od Graunovih deset Koncerata za violu da gamba. Koncert u a molu, komponovan u takozvanom 'osećajnom' stilu, prati vivaldijevsku 'ritornelo' strukturu, u kojoj se nastupi soliste smenjuju sa odsecima tutija. Ono što je iznenađujuće u ovom koncertu jeste bravurozna solistička deonica, koja je izazov i za današnje interpretaora, a koju izvodi osnivač i rukovodilac ansambla Opera Prima, Kristijano Kontadin.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво