Muzika sveta – Lajko Feliks i Vološi

Prvu emisiju u novoj godini ispuniće numere sa albuma Lajka Feliksa i poljskog gudačkog kvinteta Vološi

Prvi zajednički nastup ovih muzičara bio je na festivalu „Budapest Ritmo" 2017. godine, kada je bilo jasno da postoji sjajan potencijal za buduću saradnju. Sledeće godine, tokom turneje, snimili su album koji je 2019. objavila mađarska diskografska kuća Fono.

Muziku Lajka Feliksa je teško stilski odrediti. Ovaj umetnik improvizuje na osnovama folk, klasične, rok, bluz i džez muzike, te njegova muzika spaja panonsku melanholiju, rok energiju, folklorne motive mađarskog i srpskog nasleđa. I sam kaže da ne pravi razliku između pomenutih muzičkih stilova. „Moja muzika je suštinski zasnovana, odnosno oslonjena na senzibilnosti i raznovrsnosti mog instrumenta. Ja ne sviram takozvani novi muzički stil. Imam i sledim svoj put u improvizaciji i komponovanju" - objašnjava Lajko Feliks.

Oprobao se i na polju primenjene muzike stvarajući dela za pozorište i film, a do sada je objavio sedamnaest albuma. Ovaj violinista, cimbalista i kompozitor, koga često nazivaju i „vojvođanskim Paganinijem", istražuje i različite mogućnosti izraza, od solističkih nastupa i muziciranja u proširenoj postavi do nastupa sa simfonijskim orkestrom. Na ovom albumu, Feliksova „vatrena i raspevana violina" ukrstila se sa izuzetnim muzičarima iz Poljske.

Sastav Vološi 2010. godine osnovali su umetnici klasičnog muzičkog obrazovanja, poreklom sa Beskida, planinskog venca u Karpatima. Sastav je iste godine pobrao brojna priznanja i nagrade, a već sledeće osvojili su Gran Pri „Svetozar Stračina" za najbolje ostvarenje u kategoriji world music, međunarodnog bijenalnog takmičenja za snimke narodne muzike u produkciji Evropske radiodifuzne unije. Kritičari su jedinstveni u oceni da su Vološi uspeli da stvore jedinstven i originalan muzički izraz, koji je, iako izrastao iz karpatskih korena, vešto nadograđen džez improvizacijama. Za njih je Meri En Kenedi, škotska kantautorka i autorka na trećem programu Bi-Bi-Sija rekla: „Vološi su revolucionarni - njihova moćna izvođačka energija ruši muzičke i geografske granice kako bi stvorila jednu neodoljivu mešavinu. Pokušajte da ih ne volite".

Kada se spoje ovakve snažne energije, muzički senzibiliteti, virtuoznost i kompozicione ideje kakve poseduju Feliks i Vološi uz, doduše, dominantan Feliksov autrski pečat, rezultat je album koji je ovenčan brojnim nagradama, a magazin Songlajns proglasio ga je jednim od pedeset najboljih snimaka u poslednjih pet godina.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво