Muzika sveta

Curious Classics festival – Milind Tulankar

U sedmoj, poslednjoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu Curious Classics, koji je održan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu, čućete nastup Milinda Tulankara, indijskog virtuoza na džaltarangu

Ovo je bila retka prilika da se indijska muzika čuje na instrumentu koji mnogi naučnici smatraju za jedan od najstarijih na svetu. Džaltarang se pominje u najpoznatijoj knjizi hinduističke i sanskritske književnosti – Kama Sutri, koja datira iz perioda između 400. godine pre nove ere i 300. godine nove ere. Naziv instrumenta potiče od reči džal, što u prevodu znači voda i tarang – što znači talas, čime se direktno aludira na način proizvođenja zvuka na ovom instrumentu. Sastoji se od niza porcelanskih ili bronzanih činija sa vodom koje su postavljene u polukrug, a koje muzičar nežno udara po ivicama drvenim batovima. Količina vode omogućava prilagođavanje željenoj visini tona, u zavisnosti od svirane rage. Iako danas izuzetno mali broj umetnika zna da svira na džaltarangu, instrument ima i dalje značajno mesto u indijskoj muzičkoj tradiciji.

Jedan od savremenih izvođača je upravo Milind Tulankar, čiji je deda Šankar Kanhare bio poznati virtuoz. Ovaj renomirani instrumentalista studirao je i santur i tablu, a potom i sitar kod čuvenog maestra Ustada Šahida Parveza. Nastupa širom Indije, ali i u inostranstvu i uspešno propagira džaltarang brojnim snimcima koje je ostvario za televiziju i radio, a pre nekoliko godina napisao je i knjigu o ovom zanimljivom instrumentu.

Na koncertu održanom 8. marta u dvorani Stalet u Stokholmu, pored Tulankara nastupili su još i Ganeš Papal na pakhavadžu, dvostranom bubnju i Ganeš Tanvade na tabli. 

Urednica emisija Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво