Читај ми!

Nova diskografija

Predstavljamo najnoviji album francuskog pijaniste Aleksandra Kantorova koji je u septembru objavila izdavačka kuća Bis.

Prošle godine, Aleksandar Kantorov je postao prvi francuski umetnik koji je uspeo da osvoji prestižno pijanističko takmičenje „Čajkovski”. Ipak, ovaj dvadesettrogodišnji umetnik se već neko vreme nalazi na svetskoj muzičkoj sceni, a za sobom ima i diskografska izdanja koja su, između ostalog, nagrađena prestižnim priznanjima kao što su Dijapazon d’Or ili izbor magazina Gramofon. Njegov najnoviji album je prvi koji je objavio posle pobede na takmičenju „Čajkovski”, a na njemu je interpretirao dela Johanesa Bramsa, Bele Bartoka i Franca Lista. Ovog umetnika kritika je opisivala kao „reinkarnaciju Lista” i „vatrenog virtuoza sa poetskim šarmom i urođenom stilskom izvrsnošću”, te je odabrao dela u kojima se ove odlike mogu lako uočiti. Okosnicu albuma čine tri rapsodije autora sasvim osobenih temperamenata i poetike - Bramsa, Bartoka i Lista, uz koje je interpretirao i Bramsovu mladalačku Klavirsku sonatu broj 2. 

Album otvara prva od dve Bramsove rapsodije opus 79, za kojom sledi pomenuta sonata, koju Kantorov izvodi promišljeno i sugestivno. Za ovim delom sledi Bartokova Rapsodija opus 1, delo koje je autor napisao kada je imao isto toliko godina koliko i danas Aleksandar Kantorov i u kojoj kompozitor tek počinje da otkriva bogatstvo i instpiraciju u folklornoj muzici domovine. Album zaokružuje kratka Mađarska rapsodija broj 11 Franca Lista, čiji frenetični kraj predstavlja istovremeno i uzbudljiv završetak ovog izdanja. Aleksandar Kantorov ovim izdanjem još jednom potvrđuje da je „izuzetan pijanista i muzičar sa agilnom tehnikom koja mu omogućava savršenu jasnoću i u najkompleksnijim teksturama, obilje osećajnosti i rafinmana, kao i zrelost koja prevazilazi njegove godine”, kako to navodi kritičar magazina Gramofon. 

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво