Читај ми!

Sa beogradskih scena

20. Međunarodni festival „Dani orgulja”

Koncerti Dalibora Miklavčića i „Koncert kamerne muzike za orgulje” zabeleženi u oktobru ove godine u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu

Naredne dve emisije posvetili smo ovogodišnjem 20. Međunarodnom festivalu „Dani orgulja”, koji je od 11. do 18. oktobra održan u Katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu. Osim nastupa uživo, ove godine deo programa se odvijao onlajn, sa snimcima koncerata i projekcijom filma Nene Mihajlović „Nebeski zvuci - 20 godina festivala orgulja u Beogradu”, a važan deo festivala bili su i koncerti za decu. Program živih nastupa jubilarnog 20. festivala „Dani orgulja”, činili su koncerti najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelja festivala, koji su predstavili bogat repertoar od baroka do savremenog doba.

Da podsetimo, Katedrala Blažene Djevice Marije je 2000. godine dobila nove, velike orgulje italijanske graditeljske kuće Zanin. Za čuvenim Zaninovim instrumentom Festival „Dani orgulja” otvorio je Dalibor Miklavčič, renomirani slovenački orguljaš i nekadašnji selektor festivala. Miklavčič je diplomirao orgulje i kompoziciju na Univerzitetu za muziku u Beču, a usavršavao se na polju rane muzike u Milanu kod Lorenca Gijelmija. Posvećen je i istraživanju i interpretaciji muzike na dva zanimljiva instrumenta: pedalnom klaviru i pedalnom čembalu. Trenutno radi na rekonstrukciji klavira sa pedalom iz romantičarskog perioda, a osim toga od 1995. godine do danas dizajnirao je i dvadeset pet novih orgulja za slovenačke graditeljske kuće. Pedagoškim radom Miklavčič se bavi od 2006. godine, a predavao je na Muzičkom univerzitetu u Gracu, Muzičkoj akademiji u Ljubljani i u Zavodu Svetog Stanislava u Ljubljani.

Kada je u pitanju Festival „Dani orgulja”, imao je veoma značajnu ulogu, budući da je bio član tima koji je pokrenuo festival i selektor punih deset godina. Godinama je intenzivno radio i sa studentima iz Beograda kroz program „Letnja škola orgulja”, pripremajući ih za završni koncert festivala.

Nakon dela koncerta Dalibora Miklavčiča, večeras slušate i snimak završnog koncerta, koji je pod nazivom „Kamerna muzika za orgulje” održan 18. oktobra. Orguljašice Lana Jelenković, Milica Sabljić i Branka Đorđević okupile su se povodom jubileja festivala i zajedno sa kolegama odabrale dela u kojima se zvuk orgulja ujedinjuje sa glasom, trubom, klarinetom ili gudačkim instrumentima.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво