Читај ми!

Umetnost interpretacije

Predstavljamo nemačku blok-flautistkinju Tabeu Debus.

Ova mlada umetnica, studije je završila na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Frankfurtu u klasi Mihaela Šnajdera, da bi se potom usavršavala na Kraljevskoj akademiji u Londonu kod Pamele Torbi. Uprkos relativno kratkoj karijeri, Tabea Debus je nastupala širom Evrope, Azije i Amerike, a njeno interesovanje za savremenu muziku, dovelo je do porudžbina novih dela za blok-flautu i brojnih saradnji sa kompozitorima. Kao solistkinja, ova umetnica je nastupala u Vigmor holu u Londonu, Barbikan centru, Kadogan holu, kao i na festivalima u Meklenburgu-Gornjoj Pomeraniji, Šlezvig-Holštajnu, Brekonu i drugim. Sarađivala je sa uglednim ansamblima kao što su Engleski koncerti, La Serenisima, Dandin konsort, Engleski kamerni orkestar i Hor Zapadnonemačkog radija, između ostalih, a do sada je objavila i pet solističkih kompakt-diskova.

Tabea Debus je bila i pobednica brojnih tammičenja za blok-flautu – ove godine je dobila nagradu Udruženja izvođačkih umetnika „za inovaciju u klasičnoj muzici”, prošle godine i Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju blok-flautista u Londonu i nagradu za solo nastup na festivalu u Meklenburgu-Gornjoj Pomeraniji, a 2014. i 2011. i dve prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Johan Hajrnih Šmelcer” i „Hilsta” takmičenju za duvačke instrumente.

U večerašnjoj emisiji slušaćete interpretacije ove umetnice zabeležene na njenom najnovijem albumu Earworm, na kojem se nalaze snimci dela autora barokne muzike, koje Tabea Debus izvodi na čitavom nizu replika originalnih instrumenata. U pitanju su minijature – odlomci nekih od poznatijih stranica barokne literature, u transkripcijama za blok-flatu i violu da gambu i teorbu ili gitaru. Uz Tabeu Debus nastupaju Džonatan Ris, viola da gamba i Aleks Mekartni, teorba i gitara.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво