Читај ми!

Džez

Koncert islandskog dua Solvi i Magnus sa specijalnim gostom Hilmarom Jensonom, održan 4. septembra ove godine na Rejkjavik džez festivalu.

Sastav koji čine Solvi Kolbenson i Magnus Trigvason Elijasen, zajedno sa Hilmarom Jensonom početkom septembra se predstavio na islandskom Rejkjavik džez festivalu, koji je ove godine zbog dobro poznatih okolnosti bio posvećen stvaralaštvu mahom domaćih muzičara. U ovom triju najintrigantniju internacionalnu karijeru je ostvario specijalni gost, gitarista Hilmar Jenson, kao stalni saradnik poznatog njujorškog bubnjara Džima Bleka. Saksofonista Solvi Kolbenson poslednjih par godina gradi karijeru u Berlinu, dok je njegov dugogodišnji saradnik, bubnjar Magnus Trigvason Elijasen, jedan od najzaposlenijih džez bubnjara u svojoj zemlji.

Njihov nastup na festivalu bio je posvećen velikanima džeza, sa naročitim fokusom na kompozicije Orneta Kolmena, Pola Moušna i Telonijusa Monka, dok su ostatak repertoara činila dela Dejva Holanda i Henrija Mansinija. Ovakav odabir repertoara ukazuje na naklonost izvođača ka smelim i prevratničkim tendencijama iz istorije džeza, ali bez modernističke dekonstrukcije u aranžmanima. U postavi bez basa, trio islandskih muzičara se ne trudi da pokrije niske frekvencije, već se oslanja na osobenosti instrumentarijuma i ostavlja dosta slobodnog prostora na polju zvučne teksture. U takvom odnosu snaga nadigravaju se Kolbenson i Jenson kao istaknuti solisti, na klackalici između post-bapa i avangardnog fjužna.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво