Читај ми!

Muzika sveta

Festival Curious Classics – Ji Đi-Jong

U petoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu Curious Classics koji je održan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu, čućete nastup Ji Đi-Jong – južnokorejske umetnice na gajagumu, instrumentu sličnom kotou. Snimak je zabeležen u Grinevald sali Koncertne dvorane u Stokholmu, 1. marta ove godine.

Tradicionalna muzika u Koreji, i narodna i dvorska, nosi naziv „gugak”. Dvorska muzika, nastala kako iz autohtone korejske tradicije, tako i pod uticajem kineske dvorske muzike i obuhvata nekoliko žanrova; ak je tradicija uvezena iz Kine, dang-ak predstavlja fuziju kineske i korejske dvorske muzike, dok hjang-ake – čisto korejska muzika. Mnogo veće bogatstvo, i u žanrovskom smislu, ali i prema obredima u kojima se ova muzika koristila, može se pronaći u klasifikaciji tradicionalne narodne muzike Koreje. Tako se razlikuju žanrovi kao što je pansori, u kojem vokalnog solistu koji izlaže izrazito narativni sadržaj prati instrumentalista na bubnju, potom sanjo, isključivo instrumentalna muzika sa bogatim ritmovima, kao i jeong-ak, vokalno-instrumentalna tradicija koju su negovali obrazovaniji slojevi u društvu. Među žanrovima takođe postoje nongak sa plesno-pevačkim numerama praćenim udaraljkama, koji se vezuje za seosku tradiciju, zatim šinavi – muzika koja se koristila prilikom šamanskih rituala, te salpuri, ples koji su šamani koristili za teranje zlih duhova.

Na koncertu u Stokholmu Ji Đi-Jong izvela je numere koje pripadaju žanrovima narodne tradicionalne muzike, tačnije pansori, šinavi i sanjo. Ona slovi za jednu od vodećih umetnica na korejskom gajagumu – dvanaestožičnoj citri, instrumentu veoma sličnom japanskom kotou. Zbog svoje posvećenosti tumačenju i interpretaciji muzičke baštine, proglašena je Nacionalnim kulturnim blagom ove zemlje.

Na ovom koncertu sa njom je nastupio i perkusionista Kim Te-Jong, koji je svirao čangu – korejski instrument sa dve membrane. Prva numera, koju večeras slušamo, traje čak pedeset minuta, a prožimaju je različita raspoloženja, kontemplativni odseci i briljantni, virtuozni pasaži. Pripada žanru sanjo, i to stilu So Gong Čul koji je ime dobio po velikom majstoru ovog žanra koji je živeo tokom XX veka.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво