Читај ми!

Studije i ogledi

Milosav Gudović: Mistika i egzistencijalna dijalektika

U emisiji STUDIJE I OGLEDI 18. i 19. novembra možete slušati tekst Milosava Gudovića „Mistika i egzistencijalna dijalektika. Razmišljanje o duhovnom (pro)boju u delu Jakoba Bemea”.

Ovaj tekst je posvećen misli nemačkog protestantskog mistika Jakoba Bemea (1575–1624), a sama naslovna sitagma „egzistencijalna dijalektika" preuzeta je od Nikolaja Berdjajeva, koji je u uredničkim prilozima religiozno-filosofskom časopisu Put, tridesetih godina prošlog veka, objavio zanimljive, hvale i čitanja vredne Etide o Jakobu Bemeu.

Na osnovu tog tumačenja, Milosav Gudović nastoji da ponudi moguće razjašnjenje porekla jedne od osnovnih odlika bemeovskog diskursa. Reč je o prilično nejasnom, mutnom posredovanju vlastitih uvida, dok je glavna zagonetka ove interpretacije pitanje zašto se to uopšte događa. Autor teksta pokazuje da razlog nejasnog predstavljanja mističnog iskustva leži u prirodi naturalističko-alhemijskog jezika. Iz poznijih, više asketski orijentisanih Bemeovih dela stiče se utisak da je uzrok početne nejasnosti njegovih tekstova bilo oblikovanje „parasimbolizama” (izraz koji se ovde upotrebljava po analogiji s paralogizmima). U parasimboličnom jeziku se, po Gudovićevom shvatanju, ogleda i Bemeova lična duhovna drama. 

Čitala je Dušica Mijatović.
Urednica Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво