Читај ми!

Umetnost interpretacije – Kvartet Šupancig

Ovaj ansambl posvećen izvođenju muzike 18. veka, osnovao je 1996. godine violinista Anton Štek, koncertmajstor ansambala Končerto iz Kelna i Muzičari iz Luvra.

Od tada do danas, ansambl u kojem se pored Šteka nalaze violinista Kristof Majer, violistkinja Džejn Oldam i violončelistkinja Antje Gojzen, zabeležio je kompozicije Ferdinanda Risa, Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena, kao i autora čija dela ćete slušati večeras – Jozefa Martina Krausa i Gaetana Brunetija.

Ansambl je preuzeo ime od kvarteta koji je osnovan u Beču u poslednjoj deceniji 18. veka i koji je predvodio violinista Ignac Šupancig. Kao blizak prijatelj Ludviga van Betovena, Šupancig i njegov ansambl premijerno su izveli više kompozitorovih kvarteta. Ansambl je uživao takav ugled da je i nakon Šupancigove smrti 1830. nastavio sa radom, sve do 1860. godine.

Posvećeni izvođenju repertoara koji je izvodio i originalni Šupancig kvartet, Anton Štek i njegove kolege obnovili su ovaj ansambl krajem 20. veka, rešeni da na originalnim instrumentima interpretiraju repertoar iz epohe "bečke klasike". Pored ovih dobro poznatih dela, oni su posvećeni i otkrivanju i interpretaciji ređe izvođenih ostvarenja, te su se tako u njihovom diskografskom opusu našla dela "švedskog Mocarta", Jozefa Martina Krausa, kao i Gaetana Brunetija, kompozitora na dvoru Karlosa IV. Na ovom snimku, kao i drugim diskografskim zapisima kvarteta, zapaža se tehnička izvrsnost, uparena sa muzikalnošću i živom izražajnošću, što su po rečima kritike i odlike živih nastupa ovog ansambla.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво