Читај ми!

Teorijski profili

Andžej Valicki: U krugu konzervativne utopije

U uvodnoj emisiji ciklusa koji je posvećen Andžeju Valickom, u ponedeljak, 2. novembra, možete slušati osvrt Milana Subotića na intelektualnu biografiju i dela ovog nedavno preminulog poljskog filozofa. Od utorka, 3. do četvrtka, 5. novembra, emitovaćemo Valickijev tekst „U krugu konzervativne utopije: struktura i metamorfoze ruskog slovenofilstva” koji je napisan kao predgovor ruskom izdanju autorove istoimene knjige.

Povodom nedavne smrti poljskog istoričara ideja i filozofa Andžeja Valickog (1930-2020) emitujemo prevod dela iz njegove knjige U krugu konzervativne utopije: struktura i metamorfoze ruskog slovenofilstva koju je Isaija Berlin smatrao najboljom knjigom o slovenofilstvu napisanoj u XX veku.

Uprkos ocenama po kojima je Valicki jedan od najboljih svetskih poznavalaca ruske intelektualne tradicije, njegovi radovi su ostali nepoznati našoj javnosti. Stoga, u funkciji uvoda u ovaj ciklus emisija, emitujemo kraći osvrt Milana Subotića na život, intelektualnu biografiju i dela Andžeja Valickog. Iz njegovog obimnog i tematski raznovrsnog opusa za naš program preveden je „Predgovor" koji je Valicki 2018. godine napisao za rusko izdanje svoje knjige o slovenofilstvu. Osim toga što je reč o tekstu novijeg datuma, ovaj izbor je bio motivisan činjenicom da se u njemu Valicki iscrpno osvrće na svoj život, intelektualni razvoj i akademsku karijeru. Autobiografski sadržaj i ton teksta omogućava nam sintetički uvid u glavne teorijske preokupacije autora, kao i u političke i društvene okolnosti njegovog života. U tom pogledu, prevod ovog teksta - umesto klasičnog nekrologa - za cilj nema samo iskazivanje poštovanja prema delu Valickog, već i podsticanje interesovanja za to delo u našoj javnosti.

Tekst je s ruskog preveo Milan Subotić.
Čita Dušica Mijatović.
Urednica Olivera Nušić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво