Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda

Interpretacije violiniste Dragutina Bogosavljevića

Udruženje muzičkih umetnika Srbije objavilo je 20. oktobra dobitnike 50. jubilarne nagrade za 2019. godinu. Među njima je violinista Dragutin Bogosavljević koji je dobio nagradu za životno delo, koju ovo udruženje dodeljuje od 2002. godine. Tim povodom, u večerašnjoj emisiji podsetićemo se upravo interpretacija ovog istaknutog violiniste, dugogodišnjeg koncert-majstora Simfonijskog orkestra RTS-a.

Bogosavljević je prve časove violine dobio u rodnom Zaječaru od svoje majke. Solističkim nastupom na koncertu u organizaciji Crvenog krsta 1944. godine započinje njegova izvođačka karijera. Kao najbolji violinista na Muzičkoj akademiji, 1960. godine, dobio je stipendiju za usavršavanje na Moskovskom konzervatorijumu kod Borisa Kuznjecova i Davida Ojstraha. Nakon povratka iz Moskve postavljen je za koncert-majstora Simfonijskog orkestra RTS-a i na tom mestu ostao narednih trideset pet godina. Svirao je istovremeno i u kamernim ansamblima, a njegova najuspešnija izvođenja su zabeležena na brojnim pločama.

Godine 1961. održan je prvi koncert Beogradskih kamernih muzičara, čiji su osnivači bili Olivera Đurđević – čembalo, Franc Graseli - flauta, Blanka Danon – sopran i Dragutin Bogosavljević – violina. Nakon toga ansambl se širio. Takođe, sa pijanistkinjom Nadom Kecman, Bogosavljević je ostvario uspšenu saradnju u okviru Beogradskog dua. Njih dvoje izveli su i snimili veliki broj stranih i domaćih kompozicija, a posebno su bili zapaženi koncerti sa premijerno izvedenim programima i autorskim večerima.

Dragutin Bogosavljević, pored brojnih nagrada i priznanja, dobitnik je i nagrade Zlatni beočug i Vukove nagrade 2013. godine, za trajni doprinos kulturi Beograda i Srbije. Ova značajna priznanja dodelila mu je Kulturno prosvetna zajednica Beograda i Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Urednica Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво