Vek harmonike

Reprodukujemo snimak koncerta koji su Krasimir Šterev i kvartet Froš održali 17. marta 2018. godine u Pozorišnoj dvorani u Rusama u Bugarskoj, u okviru 58. Festivala Martovski muzički dani.

Krasimir Šterev je studirao u Gracu, a potom i u Danskoj kao stipendista Danske kraljevske muzičke akademije. Njegovom umetničkom razvoju značajno su doprineli umetnici i pedagozi poput Mounsa Elegarda, Džejmsa Kraba i Georga Šulca. Od 2003. godine Krasimir Šterev je stalni član ansambla za novu muziku Klangforum iz Beča, a sarađivao je i sa Bečkim filharmoničarima i Londonskom filharmonijom, kao i sa ansamblima Kontrapunkt, Muzikfabrik i triom Amos. Njegova angažovanja, osim pomenutih, podrazumevaju i učešća u pozorišnim i plesnim produkcijama, kao i u projektima namenjim deci. Godine 2015. postao je profesor harmonike na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu.

Poput većine kolega, Šterev je prevashodno posvećen izvođenju savremene muzike, kao i saradnji sa autorima u cilju proširenja originalnog repertoara za harmoniku. U tom smislu, za potrebe pojedinih kompozicija u kojima autori istražuju sonorističke mogućnosti instrumenta, Krasimir Šterev je konstruisao četvrttonsku harmoniku kojom može da istakne njene proširene tonalne mogućnosti.

U večerašnjoj emisiji slušaćete treći stav pod nazivom Strepnja iz čuvene svite Pet tango senzacija Astora Pjacole, premijerno izvođenje kompozicije Airs iz 2018. godine bugarskog autora i dirgenta Dragomira Josifova, potom ostvarenje Ruke. Stereo koju je italijanski kompozitor Pjerluiđi Bilone napisao 2009. godine za Krasimira Štereva i prvi stav pod nazivom Usnuo iz svite Pet tango senzacija Astora Pjacole.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво