Svetske muzičke pozornice

U večerašnjoj emisiji reprodukovaćemo snimak koncerta koji je Filharmonija iz Osla održala 5. marta ove godine u svojoj matičnoj kući – Koncertnoj dvorani u norveškoj prestonici, a koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija. Dirigovao je Kent Nagano, počasni gostujući dirigent ovog ansambla, čije interpretacije kritičari opisuju kao jasne, elegantne i inteligentne. Inače, Nagano se od 2006. godine nalazi na čelu Simfonijskog orkestra iz Montreala, a od 2015. je i generalni muzički direktor Državne opere iz Hamburga.

Kao solistkinja na ovom koncertu predstavila se mlada nemačka violinistkinja Veronika Eberle, koja je svirala solističku deonicu u Koncertu Albana Berga, nazvanom U spomen na jednog anđela. Pored ovog ostvarenja, na programu su bila i dela Riharda Vagnera – preludijum za operu Parsifal, kao i Prva simfonija u ce molu, opus 68 Johanesa Bramsa, koju je kompozitor pisao pune dve decenije – od 1855. do 1876. godine. Inače, ovaj koncert je bio poslednji nastup Filharmonije iz Osla pre proglašenja pandemije virusa korona, zbog koje su otkazane brojne manifestacije u ovom gradu.

Violinistkinja Veronika Eberle, rođena 1988. godine, debitantski nastup imala je u desetoj godini kada je muzicirala sa Minhenskim simfonijskim orkestrom. Na dalji tok njene izuzetno plodne karijere uticao je Sajmon Retl, koji ju je predstavio 2006. godine na Salcburškom uskršnjem festivalu. Tom prilikom Veronika Eberle je, uz pratnju Berlinskih filharmoničara, svirala solističku deonicu u Betovenovom Violinskom koncertu. Nakon ovog nastupa, koji su kritičari i pubika ocenili kao izuzetan, a na kojem se predstavila "kao jedna od najperspektivnijih mladih nemačkih umetnica”, usledili su brojni koncerti sa orkestrima poput Kraljevskog Konserthebau orkestra iz Amsterdama, Londonskog simfonijskog orkestra, Njujorške i Minhenske filharmonije, Gevandhaus orkestra iz Lajpciga i Orkestra Tonhale iz Ciriha. Studije violine završila je u Minhenu, a danas muzicira na Stradivarijevoj violini Aurea iz 1715. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво