Muzika viva – Muzički dani u Donauešingenu 2019

Večerašnjom emisijom završavamo pregled kompozicija koje su predstavljene na prošlogodišnjim Muzičkim danima u Donauešingenu. Čućete dela Mihaela Pelcla, Saeda Hadada i Jirga Fraja koje je izveo Simfonijski orkestar Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta.

Kompozicija Tajanstvena zvona Varanasija Mihaela Pelcla inspirisana je najsvetijim hinduističkim gradom koji se nalazi na reci Gang u Severnoj Indiji. Pored kupanja u reci, u njemu se dešavaju i ritualna pogrebna spaljivanja preminulih hodočasnika, tako da, prema Pelclovom mišlljenju, nadrealna i magična lepota se na ovom mestu sučeljava i meša sa prisustvom propadanja i smrti na vrlo specifičan način. Sam Varanasi je ispunjen zvucima najrazličitijih zvona koja se oglašavaju tokom čitavog dana, dajući posebnu, mističnu atmosferu ulicama, zbog čega je ovo mesto i nazvanom 'gradom zvona'.

Pelclovo delo je napisano kao evokacija svečane ozbiljnosti Varanasija, kroz specifičan tretman orkestarskih zvona, glokenšpila i vibrafona, kako bi bili u stanju da izvedu efekat glisanda. Naime u saradnji sa Eksperimentalnim studijom Južnonemačkog radija iz Frajburga, nađeno je rešenje kako da ovi instrumenti izvedu nešto nalik glisandu, što materijalna priroda njihove kosntrukcije inače sprečava. Semplovi iz softvera Pianotec su stavljani u odnos sa pomenutim akustičnim instrumentima, a onda su ti snimljeni semplovi puštani nazad tokom živog izvođenja kako bi se stvorila specifična atmosfera "akustičnog plutanja", odnosno bliže, pojedini semplovi su projektovani direktno na rezonantno telo instrumenata čime se stvarao slušani efekat "kvazi glisanda". Sveukupna atmosfera evocira osećanje blistavosti, zvučne izmaglice, neobične okružujuće prostornosti, dok na melodijskom planu Pelcl koristi elemente južnoindijske karnatske muzičke tradicije - dugačke, meandrirajuće linije koje izgledaju kao da su pisane da večno traju.

Kompozicija Melanholija Saeda Hadada izvedena je na zatvaranju ovog cenjenog festivala savremene muzike. Ovo delo je napisano za usnu harmoniku i orkestar i idejno se oslanja na razmišljanja o prirodi melanholije u zapadnoj kulturi.

Orkestarska kompozicija Elementarne realnosti poznatog švajcarskog autora Jirga Fraja, jednog od najznačajnijih predstavnika vandelvajzer grupe, nastala je kao porudžbina Radija Jugozapadne nemačke 2019. godine.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво