Nova diskografija

Album „Udaljena svetlost i druga dela” Vadima Gluzmana na kojem se nalaze odabrane kompozicije savremenog letonskog kompozitora Peterisa Vasksa. Ovaj album je u maju objavila diskografska kuća Bis.

Izraelski violinista Vadim Gluzman je rođen u Sovjetskom Savezu, a najveći deo detinjstva proveo je u Rigi, gde je i započeo da uči muziku. Iako se sa sedamnaest godina preselio u Izrael, gde je upisao studije violine, koje je potom završio na njujorškom Džulijardu, Gluzman je ostao vezan za Letoniju, o čemu svedoči i njegovo najnovije diskografsko izdanje. Obiman program ovog albuma u potpunosti ispunjava muzika Peterisa Vasksa, jednog od najuspešnijih letonskih kompozitora sa kraja 20. i početka 21.veka. Na albumu se nalaze dela različitih žanrova nastala u rasponu od dvedeset godina, od Koncerta za violinu Udaljeno svetlo iz 1997, preko Klavirskog kvarteta iz 2001, do lepršavih Letnjih plesova iz 2017. godine.

Za potrebe snimanja Koncerta za violinu Udaljeno svetlo, Gluzman se udružio sa Simfonijskim orkestrom Finskog radija pod upravom Hanua Lintua, predstavljajući ovo delo koje je za protekle dve decenije steklo status „klasika” savremene muzike. Kompoziciju je premijerno izveo Gidon Kremer sa Kremeratom Baltikom na Salcburškom festivalu, a sam kompozitor je delo opisao kao „pesmu, koja izranja iz tišine i nastavlja da u njoj leprša, puna idealizma i ljubavi, nekada melanholična, nekada dramatična”

U emisiji ćete čuti i Vasksov Klavirski kvartet iz 2017. godine. Ovo delo možda na najbolji način pokazuje razliku između Vasksa i njegovo baltičkog kolege, Arva Perta - žanr klavirskog kvarteta ne nalazi se u opusu ove zvezde svetske savremene muzike, a u okviru sličnog izraza zasnovanog na redukovanju izražajnih sredstava i jasnoj tonalnoj stabilnosti, Vasks u svoje kompozicije uvodi čitav niz neočekivanih efekata, od neobičnih harmonija, pasaža nalik kadencama, čak i pasakalju, koji slušaoca vode na uzbudljivo zvučno putovanje koje se završava optimističnim „zrakom svetlosti”, kao simbolom nade.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво