Operska sezona Euroradija 2019/20 – Žak Ofenbah: Lepa Jelena

Slušaćete snimak opere komik „Lepa Jelena” Žaka Ofenbaha, zabeležen na predstavi održanoj 27. decembra 2019. godine u Operi u Lozani.

U naslovnoj ulozi nastupila je Žili Robar-Žandr, dok je ulogu Parisa tumačio Žilijen Dran. Kao proroka Kalhanta slušaćete Žan-Kloda Saragosa, Mišel Fo je bio Menelaj, Kristof Lakasanj je bio Agamemnon, Žan-Fransis Monvoazen Ahil, dok su Velikog i Malog Ajanta izvodili Pjer-Iv Teti i Oel Troadek. Horom opere iz Lozane i Sinfonijetom iz Lozane dirigovao je Pjer Dimuso.

Ova tročina operska farsa napisana je na libreto Anrija Mejaka i Ludovika Alevija, na osnovu motiva iz klasične grčke mitologije, dajući farsični i ironični pogled na razlog za početak Trojanskog rata. Premijera je održana 17. decembra 1864. godine u Teatru Varijete, a poput Orfeja u podzemlju i ovo Ofenbahovo delo predstavlja ne posebno skrivenu kritiku na život pariskog društva za vreme Drugog carstva, nedostatak morala i potragom za zadovoljstvima. Ovo delo je bilo jedno od najvećih Ofenbahovih uspeha, a posebno je plenila deonica napisana za Ortenz Šnajder u naslovnoj ulozi, kao i za Žozea Dipija u roli Parisa. Može se reći da od premijere do pada Drugog carstva 1870. godine, retko koje veče u pariskim teatrima je prolazilo bez izvođenja ovog Ofenbahovog dela. U kasnijim epohama čuvene Jelene su bile Marija Jerica 1911. godine u Salcburgu, Jarmila Novotna 1931. u Berlinu i u proteklih pola veka Džejn Rouds. Pored ekspresivnih vokalnih deonica dvoje protagonista, tu su i druge izuzetne numere poput Marša kraljeva i patriotskog hora koji parodira Rosinijevog Vilijema Tela. Ofenbahova Lepa Jelena je zabavna, ironična, erotski rafinirana, ali nesputana, i ispunjena nezaboravnom muzikom, što je i danas čini popularnim delom na operetskom repetoaru. 

Kratak sadržaj je sledeći: 

U Sparti, lepa Jelena je uhvaćena u božansku pogodbu. Naime, kada je Paris proglasio Veneru najlepšom od boginja na planini Idi, ona mu je uzvratila obećanjem da će njemu pripasti najlepša od svih žena. Menelajeva supruga Jelena je upravo ta najlepša smrtnica, ali ona pokušava da odoli Parisovom dobrom izgledu i da izbegne božansku pogodbu. Kad iznenadnom Jupiterovom odlukom, Menelaj ode na mesec dana na Krit, Jelena pokušava – poput neke neodlučne Penelope – da izbegne neumitni susret sa Parisom. No, kada on dođe, odlučan da je odvede, ona iako se naizgled opire, u dubini duše žudi za promenom i ljubavnom avanturom. To otkriva u okviru 'slatkog sna' za vreme kojeg se predaje Parisovoj ljubavi. Ipak, iznenađuje ih Menelaj, proteruje Parisa koji obećava da će se vratiti. 

Venera je ljuta zbog Parisovog progonstva i nepoštovanje njene odluke, te zbog toga započinje epidemiju neverstava u Grčkoj, što na kraju dovodi do toga da Jupiterov prorok Kalhnat i Agamemnon mole Menelaja da preda Jelenu u Venerine ruke ne bi li spasao ljude od orgijastičnog razvrata. Mladi trojanski princ, preobučen u Venerinog sveštenika, lukavstvom na kraju odvodi Jelenu na brod, otkrivajući potom svim prisutnima da je sa njom krenuo put Troje. Trojanski rat sad može da započne.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво