XX vek

Simfonije Karl-Birgera Blumdala

Ovaj autor koji je živeo između 1916. i 1968. godine, važio je kontroverznu figuru kulturnog života Švedske, a danas se smatra jednim od najvažnijih kompozitora rodne zemlje. Njegovo delovanje nije imalo uticaja samo u oblasti kompozicije, već u oblasti kulturnog života uopšte. Bavio se pegadogijom i bio aktivan u muzičkom životu doprinoseći njegovom razvoju učestvovanjem na javnim skupovima, tribinama i diskusijama u novinama, na radiju i televiziji na teme iz oblasti umetnosti.

Rođen je u gradu Vekše gde je počeo da studira biohemiju, ali ljubav prema muzici je prevagnula te je započeo sa privatnim časovima u Stokholmu kod Hildinga Rozenberga, najpoznatijeg švedskog moderniste. Kasnije se bavio izučavanjem rane muzike, a studirao je i dirigovanje na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu. Izučavanje rane muzike, a posebno dela Palestrine, doprinelo je savladavanju kontrapunktskih veština i razvijanju sklonosti ka brižljivom građenju intervalskih odnosa koji se najbolje vide u Tri polifona komada za klavir iz 1945. godine. Premda je specifičan odnos prema polifoniji konstanta njegove karijere, Blumdal je bio otvoren za istraživanje različitih vrsta muzike, a treba zapaziti da je bio skloniji istočnim, nego zapadnim muzičkim tradicijama.

U emisiji ćete slušati prve dve simfonije koje pripadaju prvom od tri stvaralačka perioda ovog autora, koji je trajao do 1948. godine. On se odlikuje težnjom za usavršavanjem kompoziciono-tehničkog izraza, a u stilskom pogledu pokazuje jasne uticaje Hindemitove muzike.

Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво