Muzika sveta

Odabrane numere sa dvostrukog kompilacijskog albuma južnoafričke vokalne grupe Lejdi Smit Blek Mambazo, iz 2004. godine.

Ansambl Lejdi Smit Blek Mambazo osnovan je 1960. godine, a njegov naziv spaja tri određenja. Naime, Lejdi Smit je grad u Južnoafričkoj Republici; Blek je vo, životinja izuzetne snage; dok je Mambazo reč Zulu porekla kojom se označava sečenje sekirom, odnosno predstavlja mogućnost ovog sastava da, u metaforičkom značenju, iseče svakog protivnika koji im predstavlja prepreku. 

Ansambl neguje tradicionalno pevanje is-kot-a-me-ja, koje se razvijalo i negovalo među rudarima koji su išli u kopove veoma udaljene od svojih domova. Pošto im je muziciranje predstavljalo jedini vid zabave, rudari su nedeljom izvodili pesme koje su vremenom dobijale specifičan oblik i postajale deo tradicionalne muzike Južnoafričke Republike. Ovaj stil pevanja odlikuje se čvrstim i punim zvukom, usaglašenim harmonijama i izraženom emotivnom snagom. 

Kao jedna od najuspešnijih grupa Južnoafričke Republike, koja je od 1970. godine objavila više od pedeset izdanja, Lejdi Smit Blek Mambazo odlikovana je brojim međunarodnim nagradama i priznanjima.

Emisiju je pripremila Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво