Gramofonija – K. Štokhauzen: Himne

Nastavljamo ciklus u kojem reprodukujemo albume iz kolekcije prof. Vesne Mikić, posvećene istoriji elektroakustičke i eksperimentalne muzike. U drugoj emisiji ciklusa je na programu snimak kompozicije „Himne“ Karlhajnca Štokhauzena, objavljen na ploči produkcijske kuće Dojče gramofon 1969. godine.

Realizacija ovog složenog ostvarenja je trajala dve godine, a delo je inicijalno zamišljeno kao četvorostavačna kompozicija za kvadrofonu traku sačinjena od uzoraka snimaka državnih himni, konkretnih i elektronskih zvukova. Stavovi su nazvani regionima 1, 2, 3 i 4, a svaki je posvećen po jednom Štokhauzenevom savremeniku i sačinjen od drugačijeg izbora semplova. U večerašnjoj emisiji ćemo reprodukovati prva dva regiona, posvećena Pjeru Bulezu i Anriju Puseru. U prvom stavu upotrebljeni su snimci Internacionale i Marseljeze, dok se u drugom javljaju odlomci nemačke himne, grupe afričkih himni, početak ruske himne i snimci nastali tokom rada u studiju. Traka je realizovana u studiju Zapadnonemačkog radija u Kelnu, a saradnici Štokhauzena su bili Dejvid Džonson i Mesijas Maiguaška. Za potrebe realizacije ovog izdanja, autor je od kvadrofonog originala, napravio stereo miks kompozicije, koji je koncertno prvi put predstavljen u Londonu 1971. godine.

Programski komentar za ovaj album napisao je autor, a on se navodi i kao supervizor dizajna omota ploče. Štokhauzen je 1969. godine delo preradio dodajući mu orkestarske i solističke deonice, dok je originalni stereo zapis korišćen prilikom živih nastupa kao elektronski segment. Ciklus se u izvesnom smislu može smatrati nezavršenim budući da je autor imao u planu još regiona, iako je predviđeno da se regioni mogu i pojedinačno izvoditi. Takođe, od 1969. godine, Štokhauzen je na svojim nastupima izvodio obe verzije Himni, iako su tek 1995. objavljene zajedno u okviru četvorostrukog izdanja koje uključuje i snimak koji večeras emitujemo.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво