Betovenova kolekcija Euroradija

Filharmonijski orkestar Severnonemačkog radija iz Hanovera pod upravom Endrjua Menzija i pijanista Lars Fogt izvode Drugi klavirski koncert i Šestu Pastoralnu simfoniju Ludviga van Betovena. Snimak je sa koncerta održanog 7. novembra prošle godine.

Nastavljamo ciklus ekskluzivnih koncerata kojim združene evropske radio stanice proslavljaju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. U emisiji ćemo reprodukovati snimak koncerta koji je Filharmonijski orkestar Severnonemačkog radija iz Hanovera pod upravom Endrjua Menzija održao 7. novembra 2019. godine. Tokom oktobra i novembra, ovaj ansambl je u Hanoveru organizovao festival posvećen stvaralaštvu Ludviga van Betovena, a na koncertu čiji snimak ćete slušati, izveli su njegov Drugi klavirski koncert i Šestu Pastoralnu simfoniju. Solista je bio Lars Fogt.

Betovenov uspeh kao virtuoza na klaviru započeo je po njegovom dolasku u Beč 1792. godine. Redovni javni koncerti koji su priređivani u Londonu i Parizu u tom periodu nisu bili uobičajeni u bečkom muzičkom svetu, te je Betoven isprva nastupao u kućama i palatama svojih dobrotvora.No, očaravajući efekat Betovenovog solističkog muziciranja i improvizovanja u privatnim salonima se veoma brzo pročuo, te je 1795. godine dobio priliku da nastupi na javnom dobrotvornom koncertu i kao kompozitor i kao pijanista. Tada je izveo svoj Klavirski koncert u Be duru, koji je objavljen kao njegov Drugi klavirski koncert.

U ovoj kompoziciji očigledan je uticaj Volfganga Amadeusa Mocarta, koji se ogleda u pokretljivosti solističke deonice, instrumentaciji, kao i u formalnim i harmonskim rešenjima. Ovo delo je, iako je Betoven bio izuzetno kritičan prema njemu, a delimično i nezadovoljan njime, značajan naslednik Mocartovih klavirskih koncerata, koje je u ovaj žanr donelo balans između izražajnih tematskih materijala s jedne strane (kao što je slučaj u finalu) i suptilnih pasaža u laganom stavu, sa druge strane.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво