Читај ми!

Vek harmonike

Predstavićemo album „Orfejeva balada” Klaudija Jakomučija, koji je u aprilu 2019. godine objavila diskografska kuća Da Vinči klasik.

Ovaj italijanski umetnik, diplomirao je 1992, sa samo osamnaest godina, na Konzervatorijumu u Grenoblu, a potom i na amsterdamskom Aleksandar tehnik centru. Pored toga studirao je i klasičnu muziku južne Indije na Konzervatorijumu Svelink u Amsterdamu. Putovao je širom Evrope u cilju usavršavanja sa najboljim profesorima kao što su Žan-Lik Manka, Vladimir Zubicki i Mouns Elegard. Oni su mu, kako sam Jakomuči kaže, pomogli da kao mlad umetnik razume značaj razvoja harmonike, ali i neprestanu evoluciju pedagogije. Osnovao je klasu na Italijanskoj akademiji za harmoniku u Urbinu gde predaje, a radio je i kao profesor harmonike na Konzervatorijumu Luiza D'Anuncio u Peskari.

Jakomuči je nastupao kao solista i kamerni muzičar sa najeminentnijim muzičarima i orkestrima Italije i Evrope. Od 2002. godine sarađuje sa koreografkinjom i plesačicom Ketlin Dilejni, sa kojom istražuje granice muzike i plesa u različitim aspektima: kroz žive nastupe, ili kroz susret elektroakustične muzike i video rada. Takođe, objavio je i nekoliko publikacija o tehnikama na harmonici koje su prevedene na engleski i hrvatski jezik. Autor je knjige pod nazivom Ovladavanje tehnikama harmonike koja se bazira na čuvenoj „Aleksandrovoj tehnici", a urednik je i zbornika radova Perspektive moderne harmonike.

Najnoviji album Orfejeva balada – kontrapunkt drevne i savremene muzike objavila je diskografska kuća Da Vinči klasik, a sadrži dve originalne kompozicije za harmoniku i deset aranžmana Klaudija Jakomučija, kao i dela autora koji su pisali u periodu od 1607. do 2018. godine, kao što su Jakob van Ajk, Klaudio Monteverdi, Johan Sebastijan Bah, Džon Daulend, Đerđ Ligeti, Edvard Elgar i drugi.

Urednica emisije Marija Šekularac Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво