Nova diskografija – „Mladi umetnik 2019” Jakub Jozef Orlinjski

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album „Anima sacra” „mladog umetnika 2019. godine” u izboru magazina Gramofon i dobitnika Opus Klasik nagrade za „najbolje solističko vokalno izdanje”.

U ovoj emisiji već smo predstavili njegov album Lica ljubavi koji je 8. novembra objavila diskografska kuća Erato, ali je ovo priznanje magazina Gramofon Orlinjski dobio za debitantsko izdanje pod nazivom Anima sacra sa kraja 2018. Pored odličnih kritika koje je dobio ovaj album sa duhovnim kompozicijama Frančeska Nikole Faga, Johana Davida Hajnihena, Domenika Sara, Frančeska Fea, Jana Dismasa Zelenke, Johana Adolfa Hasea, Gaetana Marije Skijasija i Frančeska Durantea, od kojih čak osam predstavlja premijerne snimke dela ovih autora, pripadnika napolitanske škole, žiri magazina Gramofon je istakao i čitav niz živih nastupa koje je Orlinjski održao tokom prethodne godine, a koji su ga izdvojili među plejadom uspešnih mladih izvođača. Među njima se posebno izdvaja učešće na festivalu u Glajndbornu, gde je pevao naslovnu ulogu u Hendlovom Rinaldu, nakon što se iznenada iz produkcije povukla Elizabet Dešong.

Pored toga, ovaj pobednik prestižnog nacionalnog takmičenja Metropoliten opere 2016. godine, privukao je pažnju i šire javnosti, jer je njegova interpretacija Vivaldijeve arije „Vedró con mio diléto" na Jutjubu do sada zabeležila oko 4,5 miliona pregleda, što je prava retkost za snimke klasične muzike. Orlinjski pleni ne samo svojim preciznim i sigurnim glasom, već i harizmatičnom i neobičnom scenskom pojavom. Posebno je interesantan njegov fizički aktivan pristup scenskom nastupu, u kojem demonstrira i izvanrednu spretnost, stečenu dugogodišnjim bavljenjem brejkdensom, oblasti u kojoj se i profesionalno takmičio.

Njegov debitantski album Anima sacra preporučio je Orlinjskog žiriju magazina Gramofon, ne samo kao „mladog umetnika godine", već je bio i u najužem izboru za priznanje „Resital godine" koji je na kraju poneo album jednog drugog kontratenora - Filipa Žaruskija, pod nazivom Ombra mai fu. Sa druge strane, diskografski prvenac Orlinjskog poneo je i najprestižnije nemačko prizanje za oblast klasične muzike za 2019. godinu, nagradu „Opus Klasik" u kategoriji „najboljeg solističkog vokalnog izdanja".

U emisji ćete pratiti odabrane kompozicije sa albuma Anima sacra Jakuba Jozefa Orlinjskog, na kojem on nastupa u pratnji ansambla Il Pomo d'Oro pod upravom mladog dirigenta Maksima Jemeljaničeva.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво