Johan Georg Likl i kamerna muzika

U drugoj emisiji ciklusa kojim obeležavamo 250 godina od rođenja austrijskog kompozitora Johana Georga Likla slušaćete kompozicije ovog autora i Johana Nepomuka Humela

U periodu od 1785. do 1805. godine Likl je živeo i radio u Beču, te je i njegov opus kamerne muzike odražavao tradiciju bečke kompozitorske škole, kao i ukus tamošnjih ljubitelja muzike. Jedno od njegovih centralnih ostvarenja na polju kamerne muzike jeste zbirka triju četvorostavačna gudačka kvarteta koju je komponovao sredinom poslednje decenije 18. veka, a objavio 1797. godine. U prvom kvartetu iz ove zbirke, u de-molu, pored tematskog rada u prvom stavu tipičnog za bečku školu, izdvaja se izrazito inventivni lagani stav – Andante un poco adagio – kao i energični finale, koji nosi odrednicu Allegro furioso, a u kome je kompozitor na formalnom planu upotrebio subdominantu reprizu prve teme, kako bi očuvao tonalni odnos dveju tema u reprizi. Iz bečkog perioda Liklovog rada takođe potiče i njegov opus od dva seksteta, oba u Es-duru, pisanih za ansambl duvačkih instrumenata sastavljen od para klarineta, horni i fagota.

Kao i Likl, dvanaest godina mlađi Johan Nepomuk Humel bio je učenik Jozefa Hajdna. Iako će kasnije izgraditi karijeru pijaniste-virtuoza, jedno od njegovih prvih nameštenja bilo je upravo na Hajdnovu preporuku, koga je zamenio u službi mađarske aristokratske porodice Esterhazi u istoimenom dvorcu. Upravo iz ovog perioda potiče njegova zbirka gudačkih kvarteta opus 30, komponovana oko 1804. godine, koja predstavlja originalan doprinos bečkoj školi gudačkog kvarteta, sa posebno razvijenim kontrapunktskim postupcima. U trećem kvartetu iz ove zbirke, na mestu igračkog stava, Humel umesto menueta ili skerca uvodi alemandu, koju obogaćuje kontrapunktskim pismom.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво