Direktan prenos

Velika operska tura 2019/20 – Đakomo Pučini: Toska

Otvaranje sezone Teatra Skala u Milanu.

U direktnom prenosu opere Toska Đakoma Pučinija, slušaoci Radio Beograda prisustvovaće jednom od najvažnijih događaja kulturne sezone u Italiji i Evropi. Svako otvaranje Skale (takozvana Prima) je poseban događaj koji pokazuje stanje kako operskog stvaralaštva, tako i političke i društvene klime u Italiji. Ove godine, intendant Skale Aleksander Pereira i muzički direktor kuće Rikardo Šaji su se odlučili da publici otkriju novu postavku Pučinijeve Toske, poverivši naslovnu ulogu Ani Netrebko.

Pored Ane Netrebko u ulozi Kavaradosija nastupiće Frančesko Meli, dok će rolu Skarpije tumačiti Luka Salsi. Karlo Činji je Anđeloti, a Karlo Bozi - Spoleta. Horom i orkestrom Teatra Skala diriguje Rikardo Šaji.

Režijska postavka je, kao i prethodne godine poverena Davideu Livermoru, koji je osvojio Skalu svojim viđenjima Hendlovog Tamerlana i Verdijevog Atile.

Čućete prvi put verziju opere sa svim delovima koje je Pučini izbacio nakon premijere, koji su dali novu dimenziju, pojedinim delovima, ovog poznatog remek-dela. Rikardo Šaji je rekao i da sve Pučinijeve opere, izuzev Turandot koju nije dovršio, poseduju i drugu verziju, te on smatra da istraživački posao nije završen i da će uz pomoć muzikologa, stručnjaka za Pučinija, on sam nastaviti da otkriva, a i da publici predstavlja te nove verzije čuvenih operskih dela.

O samom radu na operi Šaji je istakao da je pokušao da što vernije izvede Tosku, te da je insistirao na poštovanju svih instrukcija koje je kompozitor naznačio u partituri, što je bio i pristup Davidea Livermora. Tako su u partituri pronađeni brojni zapisi koji ukazuju i na arhitektoniku prostora u kojima se scena izvodi, što, uz muzičke aspekte opere, govori i o svojevrsnom "filmskom" potencijalu koji je Pučini ugradio u svoja operska ostvarenja.

Urednice i voditeljke prenosa: Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво